Gąsówka fioletowawa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: incertae sedis/gąskowate
charakterystyka: jadalny, częsty, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Gąsówka fioletowawa
inne nazwy polskie: Bedłka fioletowa, Bedłka naga, Członka naga, Członka psia, Gąska dzika, Gąska fioletowa, Gąska naga, Gąska naga, Gąska psia, Gąsówka fioletowa, Gąsówka naga, Rycerzyk fioletowy
nazwy potoczne: Słonka
nazwa łacińska: 
Lepista nuda
synonimy łacińskie: Agaricus bicolor, Agaricus bulbosus, Agaricus nudus, Clitocybe nuda, Cortinarius bicolor, Cortinarius nudus, Gyrophila nuda, Rhodopaxillus nudus, Tricholoma nudum

nazwa angielska: Wood blewit, Blue hat, Blue cap, Blue leg
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1790 r.
aktualna klasyfikacja: Mordecai Cubitt Cooke, 1871 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, również w Australii i Afryce
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – grudzień
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: trujący
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg podwinięty
część główna owocnika – kolor: od jaskrawofioletowego (młode owocniki) do czerwonobrązowego i ochrowego (starsze owocniki), środek kapelusza nieco ciemniejszy, brązowy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 15 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: naga, gładka, jedwabista
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, cienkie
hymenofor – nasada: blaszki wycięte z ząbkiem lub przyrośnięte
hymenofor – kolor: od fioletowego (młode owocniki) do brązowo-ochrowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 6 – 10 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: mięsisty, od twardego (młode owocniki) do miękkiego (starsze owocniki), dolna część silnie przyrośnięta do podłoża
miąższ – kolor: od fioletowego (młode owocniki) do kremowego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: korzenny, rzodkiewkowy
miąższ – siła zapachu: niekiedy brak
miąższ – smak: przyjemny, słodkawy
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, u nasady przeważnie maczugowato, od pełnego (młode owocniki) do niekiedy strefowato pustego (starsze owocniki)
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: delikatnie włókienkowato-kosmkowata
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od jaskrawofioletowego (młode owocniki) do szaro-fioletowego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 1 – 2(max 3) cm
trzon – wysokość: 5 – 10(max 12) cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: często tworzy tzw. czarcie kręgi
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy iglaste, ogrody, parki, łąki
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Buk, Świerk, Dąb
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: białawy, z różowawym odcieniem
zarodniki – kształt: szeroko elipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6 – 8(max 9) × 4 – 5,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Lepista nuda, gdzie Lepista oznacza “dzbanek lub kielich do wina” a nuda oznacza “nagi”.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Udane domowe uprawy na kompoście pieczarkowym.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Gąsówka fioletowawa rzadko robaczywieje.
handel
Ø
uwagi ogólne
Gąsówka fioletowawa może wywoływać reakcje alergiczne.
właściwości prozdrowotne
Gąsówka fioletowawa zawiera związki antybiotyczne o właściwościach bakteriobójczych.
Naukowo niepotwierdzone ale przekazywane informacje o właściwościach obniżających poziom cukru we krwi oraz obniżających zbyt wysokie ciśnienie krwi.
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– gotowanie
– smażenie
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Gąsówka brudnofioletowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniejsze owocniki
gatunek podobny:
nazwa polska: Gąsówka dwubarwna
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny:
nazwa polska: Zasłonak wonny
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: żółtawy miąższ, rdzawobrunatna zasnówka, nieprzyjemny zapach
gatunek podobny:
nazwa polska: Zasłonak fioletowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: dużo intensywniejszy kolor, powierzchnia kosmkowata

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.