Gąsówka rudawa

kategoria: grzyb
rodzina: incertae sedis
nazwa polska: Gąsówka rudawa
inne nazwy polskie: Gąsówka płowa, Gąsówka podwinięta, Lejkówka rudawa
nazwa łacińska: Paralepista flaccida
inne nazwy łacińskie: Agaricus flaccidus (1799), Agaricus gilvus (1801), Agaricus inversus (1772), Agaricus lentiginosus (1838), Agaricus lobatus (1799), Agaricus splendens (1801), Clitocybe flaccida (1871), Clitocybe gilva (1871), Clitocybe inversa (1872), Clitocybe splendens (1874), Lepista flaccida (1887), Lepista flaccida (1991), Lepista gilva (1900), Lepista inversa (1887), Lepista splendens (1927), Omphalia gilva (1821), Omphalia lobata (1821)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: James Sowerby, 1799 r.
aktualna klasyfikacja: Alfredo Vizzini, 2012 r.
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: lipiec – listopad
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od łukowatego z podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do wklęsłego i lejkowatego (starsze owocniki), u starszych kapelusz często nieregularnie powyginany
owocnik – powierzchnia: naga, gładka, nieco połyskliwa, często ciemne, wodniste plamy
owocnik – kolor: żółtopomarańczowy, pomarańczowobrązowy, ciemniejszy w środku kapelusza
owocnik – średnica: 4 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki cienkie, gęste
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od białego, białokremowego (młode owocniki) do żółtopomarańczowego, ochrowoczerwonego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: 3 – 7 mm
trzon – typ: centryczny, rzadziej ekscentryczny
trzon – kształt: cylindryczny, od pełnego (młode owocniki) do pustego, gąbczastego (starsze owocniki), nieco rozszerzony u szczytu, podstawa pokryta białą grzybnią
trzon – powierzchnia: gładka, sucha
trzon – kolor: podobny do kolory kapelusza ale nieco jaśniejszy
trzon – średnica: 0,4 – 1,2 cm
trzon – wysokość: 3 – 5(max 7) cm
miąższ – kształt: sprężysty, miękki i cienki w kapeluszu, gąbczasty i zdrewniały w trzonie
miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do jasnopłowego, kremowoochrowego (starsze owocniki)
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: aromatyczny
miąższ – smak: cierpki
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: tak, delikatnie

podłoże: gleba (wśród opadłych liści)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Świerk, Sosna
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie (rzadziej pojedynczo)

zarodniki – kształt: kuliste, drobno brodawkowane
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 3 × 4(max 5) μm
wysyp zarodników – kolor: biały, kremoworóżowawy
ciekawostki
Gąsówka rudawa to bardzo ale to bardzo różnie opisany gatunek – część atlasów określa go jako jadalny, część jako niejadalny, a kilka jako trujący, zawierający muskarynę. Nasz atlas określa go jako niejadalny, póki świeże i pewne badania nad tym gatunkiem nie zobaczą światło dzienne.
Gąsówka rudawa czasami tworzy tzw. czarcie kręgi lub szeregi.[1,2]
Owocniki często zrastają się ze sobą kapeluszami.
etymologia
Ø
uwagi
Jeszcze do niedawna gatunek ten był zbierany i uważany za jadalny ale po kilku zanotowanych zatruciach i badaniach odradza się jego spożywania i klasyfikuje się go jako trujący.[1]
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
– muskaryna[2,3]
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Gąsówka płowa
Ø
Lejkówka jadowita
trująca, aksamitny kapelusz, słodkawy zapach
Lejkówka żółtobrązowa
jaśniejszy kolor, rzadki miąższ

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85s%C3%B3wka_rudawa
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=60
3 źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/l/item/981

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.