Gmatwica chropowata
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: żagwiowce rodzina: żagwiowate |
charakterystyka: Ø |
nazwa polska: Gmatwica chropowata inne nazwy polskie: Gmatkowiec chropowaty, Gmatkowiec drzewiasty, Gmatwek chropowaty, Gmatwek czerwonawy odmiana zwodnicza, Siatkowiec czerwony, Smolucha chropowata, Smolucha czerwonawa, Wrośniak czerwonawy nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Daedaleopsis confragosa synonimy łacińskie: Ø nazwa angielska: Blushing Bracket, Thin-maze flat polypore |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: James Bolton, 1792 r. aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1888 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej |
sezon: Ø okres występowania: lipiec – październik |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: cierpki zapach ogólny: kwaskowaty wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: hubiasty rurkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: muszlowaty, półkulisty, bokiem przyrastający do podłoża, często z garbkiem u nasady część główna owocnika – kolor: jasnoszary, ochrowo-brązowy, winno-czerwony lub czarnoczerwony |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 5 – 15(max 20) cm owocnik – wysokość: 1 – 2(max 5) cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: bardzo ostry, cienki brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: naga, nierówna, pomarszczona, koncentrycznie strefowana, pręgowana, żłobkowana powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: wydłużone, kanciaste labiryntowato-blaszkowate, ułożone promieniście rurki, grubszy od miąższu hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: białawy lub szarawy, rdzawo-brązowy hymenofor – wysokość: 5 – 15 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: elastyczny, korkowaty, skórzasty miąższ – kolor: blado-brązowawy miąższ – zapach: od braku (młode owocniki) do kwaskowatego (starsze owocniki) miąższ – siła zapachu: niewyraźny miąższ – smak: gorzki, cierpki miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: tak, zmiana koloru na cielisto-różowy, czerwonawy zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: kilka owocników kształt grupy: dachówkowaty |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadko) |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (martwe lub rzadziej żywe (drzewa osłabione) drewno drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych) podłoże – właściwości: najczęściej wybiera miejsca od południa, słoneczne integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, parki, zarośla siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: częściej spotykany na nizinach |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Wierzba, Olsza, Brzoza, Topola gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Wierzba, Olsza, Brzoza, Topola |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: cylindryczne, nieco wygięte, o zwężonej i ostrej podstawie z 2-3 kroplami tłuszczu zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 11 × 1,5 – 3 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
galeria obrazująca hymenofor
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Gmatwica chropowata wywołuje białą zgniliznę drewna. |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Gmatwek dębowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: rośnie głównie na dębach, większy, grubszy owocnik |
galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1