Gmatwica chropowata

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: żagwiowce
rodzina: żagwiowate
charakterystyka: Ø
nazwa polska: Gmatwica chropowata
inne nazwy polskie: Gmatkowiec chropowaty, Gmatkowiec drzewiasty, Gmatwek chropowaty, Gmatwek czerwonawy odmiana zwodnicza, Siatkowiec czerwony, Smolucha chropowata, Smolucha czerwonawa, Wrośniak czerwonawy
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Daedaleopsis confragosa
synonimy łacińskie: Ø

nazwa angielska: Blushing Bracket, Thin-maze flat polypore
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r.
pierwsza klasyfikacja: James Bolton, 1792 r.
aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1888 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej
sezon: Ø
okres występowania: lipiec – październik
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: cierpki
zapach ogólny: kwaskowaty
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: hubiasty rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: muszlowaty, półkulisty, bokiem przyrastający do podłoża, często z garbkiem u nasady
część główna owocnika – kolor:  jasnoszary, ochrowo-brązowy, winno-czerwony lub czarnoczerwony
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 15(max 20) cm
owocnik – wysokość: 1 – 2(max 5) cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: bardzo ostry, cienki
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: naga, nierówna, pomarszczona, koncentrycznie strefowana, pręgowana, żłobkowana
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: wydłużone, kanciaste labiryntowato-blaszkowate, ułożone promieniście rurki, grubszy od miąższu
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: białawy lub szarawy, rdzawo-brązowy
hymenofor – wysokość: 5 – 15 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: elastyczny, korkowaty, skórzasty
miąższ – kolor: blado-brązowawy
miąższ – zapach: od braku (młode owocniki) do kwaskowatego (starsze owocniki)
miąższ – siła zapachu: niewyraźny
miąższ – smak: gorzki, cierpki
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: tak, zmiana koloru na cielisto-różowy, czerwonawy
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: dachówkowaty
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadko)
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe lub rzadziej żywe (drzewa osłabione) drewno drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych)
podłoże – właściwości: najczęściej wybiera miejsca od południa, słoneczne
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, parki, zarośla
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: częściej spotykany na nizinach
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Wierzba, Olsza, Brzoza, Topola
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Wierzba, Olsza, Brzoza, Topola
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: cylindryczne, nieco wygięte, o zwężonej i ostrej podstawie z 2-3 kroplami tłuszczu
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 11 × 1,5 – 3 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Gmatwica chropowata wywołuje białą zgniliznę drewna.
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Gmatwek dębowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: rośnie głównie na dębach, większy, grubszy owocnik

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

You cannot copy content of this page