Gmatwica trójbarwna
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: żagwiowce rodzina: żagwiowate |
nazwa polska: Gmatwica trójbarwna inne nazwy polskie: Gmatwek chropowaty odmiana blaszkowata, Siatkowiec trójbarwny nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Daedaleopsis tricolor synonimy łacińskie: Agaricus sepiarius var. tricolor (1801), Agaricus tricolor (1791), Agaricus tricolor var. bicolor (1805), Agaricus tricolor var. tricolor (1791), Cellularia tricolor (1898), Daedalea confragosa var. tricolor (1967), Daedalea sepiaria (1828), Daedalea sepiaria var. tricolor (1829), Daedalea tricolor (1828), Daedaleopsis confragosa var. tricolor (1953), Ischnoderma tricolor (2001), Lenzites tricolor (1838), Lenzites tricolor (1925), Lenzites tricolor (1838), Lenzites tricolor var. daedalea (1925), Lenzites tricolor var. tricolor (1838), Trametes rubescens var. tricolor (1932), Trametes tricolor (1920) nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1791 r. aktualna klasyfikacja: Appollinaris Semenovich Bondartsev oraz Rolf Singer, 1941 r. |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: R – rzadkie, potencjalnie zagrożone sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje tylko na półkuli północnej, w Ameryce, Europie i Azji (Mongolia, Chiny, Korea, Japonia) |
sezon: Ø okres występowania: Ø – Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: hubiasty blaszkowy |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: okrągły, półkolisty, wachlarzowaty część główna owocnika – kolor: od szarego, jasnobrunatnego (młode owocniki) do czerwonawego (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 5 – 15 cm owocnik – wysokość: 1 – 3 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: nieco jaśniejszy brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: naga, bruzdowana, skórzasta, nieco pomarszczona powierzchnia – wzór: koncentrycznie strefowana integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty, blaszkowato-rurkowaty(rzadko, rurki z porami występują zazwyczaj u podstawy owocnika) hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do brązowego, bordowego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – 14 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: twardy, skórzasty, cienki, korkowy miąższ – kolor: jasnobrązowy, od ochrowego (młode owocniki) do szarobrązowego (starsze owocniki) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: grzybowy miąższ – siła zapachu: niewyczuwalny, niewyraźny miąższ – smak: od neutralnego do nieco gorzkiego miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: nie (do podłoża przyrasta najczęściej bokiem) trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: dachówkowaty |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno podłoże – właściwości: drewno drzew liściastych, najczęściej martwe drzewo lub żywe ale chore, osłabione integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: Ø siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Brzoza brodawkowata, Buk pospolity, Topola osika, Wierzba gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: cylindryczny zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 2 – 3 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Gmatwica trójbarwna powoduje Białą zgniliznę drewna. |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Gmatwica chropowata nazwa łacińska: Daedaleopsis confragosa zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: bardziej jednolicie ubarwiony owocnik, bez czerwonych odcieni i inny, nie tak blaszkowaty hymenofor |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5