Gołąbek buczynowy

kategoria: grzybrodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Gołąbek buczynowy
inne nazwy polskie: Gołąbek merowski(Alina Skirgiełło)
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Russula nobilis
synonimy łacińskie: Russula emetica var. mairei (1936), Russula fageticola (1956), Russula fageticola (1986), Russula fagetorum (1987), Russula mairei (1929), Russula mairei var. fageticola (1962)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Josef Velenovský, 1920 r.
aktualna klasyfikacja: Josef Velenovský, 1920 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego, nieco wklęsłego (starsze owocniki), brzeg kapelusza dość ostry, gładki, nieco karbowany do 5 mm długości, skórka ściąga się tylko na brzegu
owocnik – powierzchnia: gładka, matowa (w dni suche), nieco lepka (w dni wilgotne)
owocnik – kolor: od różowego do karminowego, jasnoróżowy (po dniach deszczowych)
owocnik – średnica: 3 – 9,5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki dość gęste, dość cienkie, rozwidlone
hymenofor – nasada: przy trzonie przyrośnięte zatokowato
hymenofor – kolor: biały, niekiedy z żółtawym odcieniem
hymenofor – wysokość: 5 – 8 mm
miąższ – kształt: twardy, ścisły
miąższ – kolor: biały, zabarwiony na różowo (tylko pod skórką)
miąższ – zapach: lekko owocowy, kwaskowaty
miąższ – smak: ostry, piekący, palący
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, pełny, kruchy
trzon – powierzchnia: gładka lub delikatnie szorstka
trzon – kolor: biały, żółty lub brązowawy
trzon – średnica: 1 – 1,5 cm
trzon – wysokość: 2,5 – 4 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (wapienna)
terytorium: lasy liściaste, miejsca umiarkowanie wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Buk
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: od kulistego do szeroko elipsoidalnego
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8,5 – 10 × 7 – 8,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: skórka kapelusza od matowej (w dni suche) do nieco lepkiej (w dni wilgotne)
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Russula nobilis, gdzie Russula oznacza “czerwony, czerwonawy” a nobilis oznacza “szlachetny, wyraźny, sławny”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Gołąbek buczynowy powoduje różnorodne dolegliwości układu pokarmowego.
– bóle brzucha
– nudności
– wymioty
– biegunka
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Gatunek ten nie wykazuje żadnych wartości kulinarnych.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Gołąbek śliczny
cechy odróżniające: mentolowy smak i zapach
gatunek podobny: Gołąbek wyborny
cechy odróżniające: jadalny
gatunek podobny: Gołąbek wymiotny
cechy odróżniające: występuje w lasach iglastych, w miejscach wilgotnych, w mchu, jednolicie i intensywnie czerwono zabarwiony
gatunek podobny: Gołąbek żółknący
cechy odróżniające: kapelusz po naciśnięciu zmienia kolor na chromowo-żółty

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.