Gołąbek czerwonofioletowy

kategoria: grzybrodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Gołąbek czerwonofioletowy
inne nazwy polskie: Gołąbek pierwiosnkowy, Gołąbek przydrożny
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Russula sardonia
synonimy łacińskie: Russula chrysodacryon (1923), Russula drimeia (1881), Russula emeticiformis (1938)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: w Europie, dodatkowo stwierdzono jego występowanie w stanie Pensylwania w USA
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: wrzesień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: piekący
zapach ogólny: owocowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego, wklęsłego (starsze owocniki), brzeg ostry, gładki, od podwiniętego (młode owocniki) do prostego (starsze owocniki), czasami nieco karbowany [1]
owocnik – powierzchnia: gładka, sucha, błyszcząca, skórka w czasie wilgotnej pogody śluzowata, skórka da się ściągnąć tylko przy samym brzegu
owocnik – kolor: czerwono-fioletowy lub purpurowo-fioletowy, na środku ciemniejszy – nawet czarniawo-purpurowy [1]
owocnik – średnica: 4 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki dość wąskie i gęste, z blaszczkami, często rozwidlone, przy brzegu ostre
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie przyrośnięte lub nieco łukowato zbiegające
hymenofor – kolor: od jasnokremowego (młode owocniki) do kremowego z cytrynowym odcieniem (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: gruby, bardzo twardy
miąższ – kolor: cytrynowożółty, białawy
miąższ – zapach: owocowy[1],miły[2]
miąższ – smak: silnie piekący[1], pieprzny[2], imbirowy[2]
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, od pełnego (młode owocniki) do watowatego, komorowatego (starsze owocniki), bardzo łatwo odłamuje się od kapelusza
trzon – powierzchnia: gładka
trzon – kolor: biały z purpurowo-fioletowymi wybarwienia
trzon – średnica: 1 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 3 – 8 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie[2]
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: tak, ale tylko młode owocniki, w dni wilgotne, z blaszek [2]
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (jałowa, piaszczysta)
terytorium: lasy iglaste
gatunek sąsiadujący: Sosna(najczęściej), Modrzew, Jodła, Świerk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: kuliste lub elipsoidalne, brodawkowato-paciorkowata powierzchnia
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7 – 9 × 6 – 8 μm
wysyp zarodników – kolor: od kremowego do ochrowokremowego [1]
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: tak, na pomarańczowy
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: miąższ na łososiowo-różowy
C6H5OH: miąższ na czerwony
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: miąższ na zielony
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
W Kirgistanie i na Ukrainie uważany jest jednak za grzyb jadalny (mimo piekącego smaku). [1]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Grzyb ten jest podejrzany o powodowanie zaburzeń żołądkowo-jelitowych. [1]
Substancje drażniące zostały jako tako przebadane, zidentyfikowane jako seskwiterpeny. [2]
Smak grzyba pozostaje gorzki nawet po gotowaniu.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82%C4%85bek_czerwonofioletowy
2 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/golabek-czerwonofioletowy

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.