Gołąbek fiołkowonogi

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: gołąbkowce
rodzina: gołąbkowate
charakterystyka: jadalny, rzadki, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Gołąbek fiołkowonogi
inne nazwy polskie: Gołąbek fioletowonogi
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Russula violeipes
synonimy łacińskie: Russula violeipes (1898), Russula xerampelina (1908), Russula punctata (1910), Russula amoena (1926)

nazwa angielska: Velvet Brittlegill
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Lucien Quélet, 1898 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: malejący
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R – rzadkie, potencjalnie zagrożone
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, częściej zachodniej
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – październik
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do rozpostartego, wklęsłego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od białego do oliwkowego [1], cytrynowożółty, zielonożółty, oliwkowożółty, z dodatkiem fioletowego, karminowego, fiołkowego [2]
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 10(max 15) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: ostry, równy, nieprążkowany lub delikatnie i krótko prążkowany
brzeg – kolor: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: woskowa, delikatnie zamszowa, nieco błyszcząca [2]
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: skórka przyrośnięta[2]
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, tłuste[1], ze zmarszczkami, dość gęste, ostro zakończone na obu końcach [2]
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające[1], równo-długie i rozwidlone przy trzonie [2]
hymenofor – kolor: od białawego, kremowego (młode owocniki) do słomkowego, zielonkawożółtego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: kruchy[1], zwarty[2], mięsisty, delikatny
miąższ – kolor: biały
miąższ zapach: brzoskwiniowy[1,2], śledziowy[2]
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ smak: przyjemny, łagodny [1,2], słodki
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny, nieco rozszerzony przy kapeluszu
trzon – kształt: często pośrodku zgrubiały
trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do gąbczastego, komorowatego (starsze owocniki)
trzon powierzchnia: oszroniona, od gładkiej do słabo, wzdłużnie żyłkowatej
trzon tendencja do pękania: Ø
trzon wzór na powierzchni: Ø
trzon kolor: biały z odcieniami jasno-cytrynowymi, purpurowo-fioletowymi, brudno-karminowymi
trzon średnica: 1 – 2,5 cm
trzon wysokość: 3 – 8(max 10) cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona kolor: Ø
osłona pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony rozmieszczenie: Ø
resztki osłony trwałość: Ø
resztki osłony kolor: Ø
resztki osłony wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu trwałość: Ø
osłona hymenoforu kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień trwałość: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa średnica: Ø – Ø cm
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
gutacja obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: niezmienny
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże rodzaj: gleba (kwaśna, uboga)
podłoże właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane
siedlisko właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Jodła, Buk, Świerk, Grab
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – kształt: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: jasnokremowy, białokremowy
zarodniki – kształt: elipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: brodawkowata, siatkowana
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6,5 – 9 × 6,5 – 8 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Russula violeipes, var. citrina[3] – biały trzon, cytrynowo-żółty kapelusz
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Gołąbek fiołkowonogi znajduje się na Czerwonych listach gatunków zagrożonych w Polsce, Bułgarii, Norwegii i Holandii.
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Gołąbek pięknobarwny
nazwa łacińska: Russula amoenicolor
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny:
nazwa polska: Gołąbek powabny
nazwa łacińska: Russula amoena
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82%C4%85bek_fio%C5%82kowonogi
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=591
[3] źródło: https://www.fichasmicologicas.com/?micos=1&alf=R&art=1021

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0

Prawa autorskie.