Gołąbek gęstoblaszkowy

kategoria: grzybrodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Gołąbek gęstoblaszkowy
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Russula densifolia
synonimy łacińskie: Ø
autor nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1991 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje w Europie, Ameryce Północnej, znany jest także w Ameryce Środkowej, Korei i Japonii [1]
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kapelusz od płaskołukowatego, z nieco wklęsłym środkiem, podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do lejkowatego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: od matowej, nieco jedwabistej (w suche dni) do błyszczącej, lepkiej (w wilgotne dni), skórka daje się ściągnąć do 1/3 max 1/2 promienia kapelusza [1]
owocnik – kolor: od białego, szarego (młode owocniki) do szaroczarnego, brązowawego[4] (starsze owocniki), najciemniejszy w środku kapelusza, brzegi jaśniejsze
owocnik – średnica: 4 – 10(max 15)[2] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, cienkie
hymenofor – nasada: blaszki szeroko przyrośnięte i rozwidlone
hymenofor – kolor: od jasnokremowego (młode owocniki) do kremowożółtego, ochrowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: jędrny, ścisły, gruby, twardy
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: słaby, rybny[6]
miąższ – smak: ostry[1], lekko piekący[2], nieco łagodny[3], od łagodnego do ostrego [4], słodki[6]
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: gruby, walcowaty, pełny, twardy, masywny
trzon – powierzchnia: od delikatnie omszonej (młode owocniki) do gładkiej (starsze owocniki)
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: 1,2 – 2(max 3,5)[4] cm
trzon – wysokość: 2,6 – 6(max 9)[4] cm
pierścień: brak
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, czerwienieje i później szarzeje, czernieje [1]
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, czerwienieje i później czarnieje [1]
reakcje makrochemiczne: FeSO4 (siarczan żelaza II) – zmiana koloru na zielono, szarozielono, C6H5OH (kwas karbolowy, fenol) – zmiana koloru na bordowo, formalina – zmiana koloru na jaskrawo pomarańczowo bądź karmazynowo [2]
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (głównie kwaśna)
sposób odżywiania: symbiont[3]
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste (rzadko)
gatunek organizmu sąsiadującego: Sosna, Świerk, Buk, Dąb
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: kuliste, drobnopunktowane
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 6 – 8,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Gołąbek gęstoblaszkowy w Europie uważany jest za niejadalny, jednak na opracowanej dla FAO liście grzybów spożywanych w różnych krajach świata jest wymieniony jako jadany w Indiach, Laosie, Meksyku i Tajlandii. [1] Co prawda kilka polskich atlasów [3] określa go jako jadalny ale choćby ze względu na zwykle piekący smak, nie powinien być spożywany.
Na owocnikach Gołąbek gęstoblaszkowego często pasożytują inne grzyby – Grzybolubka purchawkowata oraz Grzybolubka lepka. Grzybolubki rozwijają się na żywych, a potem martwych owocnikach mleczajów i gołąbków. [2,5]
W 1962 udokumentowano cztery taksonomiczne odmiany Gołąbka gęstoblaszkowego, ze względu na kolor kapeluszy, kolor wysypu zarodników, odstępach blaszek i tendencji do wzrostu rozproszonego lub w grupie. [4]
Owocniki tego dużego grzyba gniją powoli i można je znaleźć stojące lub leżące mniej lub bardziej nienaruszone na leśnej ściółce przez całe miesiące zimowe i wczesną wiosną. [5]
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje Gołąbka gęstoblaszkowego jako lek przeciw bólom reumatycznym. [2]
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Gołąbek białoczarny
cechy odróżniające: gorzkawo-mentolowy smak
gatunek podobny: Gołąbek czarniawy
cechy odróżniające: rzadsze blaszki, miąższ o bardziej łagodnym smaku
gatunek podobny: Gołąbek podpalany
cechy odróżniające: kapelusz bardziej blady przy brzegach, miąższ czerwienieje po przecięciu (nie czernieje)

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82%C4%85bek_g%C4%99stoblaszkowy
2 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/golabek-gestoblaszkowy
3 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=685
4 źródło: https://www.mushroomexpert.com/russula_densifolia.html
5 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/russula-densifolia.php
6 źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Russula&espece=densifolia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.