Gołąbek kruchy

kategoria: grzybrodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Gołąbek kruchy
inne nazwy polskie: Serojeszka krucha, Syrojeszka żółta
nazwy zwyczajowe: Bagnówka, Maślanka, Mglejarka, Złotówka, Żółtówka
nazwa łacińska: Russula fragilis
synonimy łacińskie: Agaricus fallax (1774), Agaricus fragilis (1801), Agaricus linnaei (1815), Russula bataillei (1996), Russula emetica (1932), Russula fragilis (1985), Russula fallax (1874)
autor nazwy polskiej: Feliks Berdau, 1876 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: szeroko rozprzestrzeniony w Europie i Ameryce Północnej, występuje także w Kostaryce i Japonii [1]
trudność identyfikacji: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do rozpostartego, wklęsłego (starsze owocniki), brzeg krótko (do 5 mm)[4] żłobkowany, karbowany (starsze owocniki), brzeg tępy, podgięty
owocnik – powierzchnia: błyszcząca, śluzowata, lekko lepka (w dni wilgotne), matowa (w dni suche), skórka daje się ściągać do połowy promienia, szorstka (oglądając w powiększeniu)[5]
owocnik – kolor: jaśniej lub ciemniej fioletowawy, z domieszką odcieni czerwonawych i zielonawych, także z większym udziałem czerwonego, porzeczkowy, centrum zarówno prawie czarniawe, jak i blaknące na kolor żółtawy do oliwkowoochrowego [1], brzeg zwykle jaśniejszy [5], mieszanka wodnistego fioletu, różu oraz oliwki [6]
owocnik – średnica: 2 – 5(max 7) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki dość gęste, czasami rozwidlone, dość grube[5], delikatnie karbowane, ząbkowane ostrza [1], bez międzyblaszek [5]
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie niemal wolne, zatokowato wycięte [3]
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do śmietankowożółtawego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – 6 mm
miąższ – kształt: kruchy, łamliwy, delikatny, delikatny, miękki[3]
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: przyjemny, owocowy, słodki, cukierkowy[10], kokosowy[10]
miąższ – smak: piekący, ostry
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: gruby, walcowaty, czasami nieco maczugowaty, u szczytu nieco zwężony, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), od jędrnego (młode owocniki) do kruchego, watowatego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: gładka, jedwabista, nieco podłużnie żeberkowana [4,5], błyszcząca (w dni wilgotne)
trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtawego (starsze owocniki), z żółtymi plamami u podstawy[4]
trzon – średnica: 0,7(min 0,50[10] – 2 cm
trzon – wysokość: 3 – 5(max 13)[10] cm
pierścień: brak
pochwa: brak
osłona: brak
mleczko: brak
gutacja: nie
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, nieco żółknieje
reakcje makrochemiczne: FeSO4 (siarczan żelaza II) – zmiana koloru na cielistoróżowy[5], jasnoróżowy[10], C6H5OH (kwas karbolowy, fenol) – zmiana koloru na różowy [10],
zmienność: gatunek o dużej zmienności morfologicznej, gatunek o zmiennej barwie, gatunek ten ma tendencję do szybkiego blaknięcia
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (wilgotna, w pobliżu zgniłego drewna, kwaśna, piaszczysta[10]), drewno (zgniłe, dobrze zbutwiałe) [6,7,8]
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste (rzadziej), lasy mieszane, wśród mchów, częściej na pogórzu i w górach, miejsca wilgotne i zacienione
gatunek organizmu sąsiadującego: Dąb, Klon, Brzoza brodawkowa, Grab, Leszczyna, Buk, Świerk, Sosna, Topola, Jeżyna
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Świerk, Dąb, Brzoza [2]
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: od szerokoelipsoidalnego do kulistego, brodawkowato-siateczkowata powierzchnia
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7(min 6)[8] – 10 × 5,5 – 8 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Północnoamerykańskie okazy Gołąbka kruchego różnią się od europejskich niebieską reakcją na Guaiac.
Jest to – jak większość gołąbków – gatunek nieco trudny do identyfikacji ze względu na dużą zmienność kolorystyczną. Wszystkich gatunków z rodzaju Russula na świecie jest około 750. Wszystkie gołąbki są grzybami mikoryzowymi. Większość gatunków to grzyby jadalne, niektóre są niejadalne z powodu gorzkiego smaku. Wśród gatunków występujących w Europie żaden nie jest silnie trujący, tylko nieliczne gatunki mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. [9]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Russula fragilis, gdzie Russula oznacza “czerwony, czerwonawy” a fragilis oznacza “kruchy”.
uwagi
Gołąbek kruchy to grzyb niejadalny z powodu piekącego i ostrego smaku i nawet podejrzewa się go o właściwości lekko trujące. [1,4,6]
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Gołąbek kruchy może powodować dolegliwości gastryczne takie jak: biegunka, wymioty. [2,6]
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Gołąbek ametystowy
cechy odróżniające: zapach jodoformu, łagodny w smaku, blaszki żółtawe, szerokie
gatunek podobny: Gołąbek buczynowy
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Gołąbek fiołkowozielony
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Gołąbek lazurowy
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Gołąbek różnobarwny
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Gołąbek turecki
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Gołąbek wymiotny
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82%C4%85bek_kruchy
2 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/golabek-kruchy
3 źródło: https://gorypolskie.eu/grzyby-niejadalne/146-golabek-kruchy
4 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Russula_fragilis.htm
5 źródło: https://ultimate-mushroom.com/poisonous/350-russula-fragilis.html
6 źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/g/item/2432
7 źródło: https://www.mykoweb.com/CAF/species/Russula_fragilis.html
8 źródło: https://www.mycoquebec.org/bas.php?trie=R&l=l&nom=Russula%20fragilis%20sensu%20Shaffer%20/%20Russule%20fragile&tag=Russula%20fragilis&gro=34
9 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Russula
10 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/WechselfarbigerSpei.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.