Gołąbek kunowy
kategoria: grzyb | rodzina: gołąbkowate |
nazwa polska: Gołąbek kunowy inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Russula mustelina synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1991 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, Ameryce Północnej i Środkowej |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), masywny, grubo-mięsisty, brzeg ostry, długo podgięty owocnik – powierzchnia: gładka, naga owocnik – kolor: od żółtobrązowego do ciemnobrązowego owocnik – średnica: 5 – 14(max 19) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki kruche, gęste hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie wąskie, zatokowo przyrośnięte hymenofor – kolor: kremo-wożółty, niekiedy z brudnożółtymi plamkami hymenofor – wysokość: 4 – 10 mm miąższ – kształt: twardy, ścisły, ciężki, jędrny, zwarty miąższ – kolor: biały, żółtawy pod naskórkiem miąższ – zapach: słaby, nieco orzechowy miąższ – smak: łagodny, słodki, orzechowy trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny, rzadziej nieco ekscentryczny trzon – kształt: od pałkowato zgrubiałego, pełnego (młode owocniki) do walcowatego, gąbczastego, pustego (starsze owocniki), masywny, nieco szerszy u podstawy trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: blado-ochrowy trzon – średnica: 1,5 – 3(max 4) cm trzon – wysokość: 4 – 7,5(max 11) cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (kwaśna) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Jodła pospolita, Świerk pospolity gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: od kulistego do elipsoidalnego zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 6 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: kremowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: tak, tylko delikatnie zmienia kolor na ciemnoochrowy trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: tak białko: tak tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: tak witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Gołąbek kunowy występuje częściej w rejonach górskich (na ogół rośnie powyżej 1000 m wysokości). |
Kapelusza tego grzyba są zwykle przybrudzone ziemią ponieważ rozwijają się dość głęboko pod powierzchnią. |
To grzyb ceniony, ponieważ nigdy nie jest robaczywy. |
Masywna budowa owocników, fakt że zwykle jest nieco zagrzebany w ziemi i co najważniejsze to barwa – te cechy niejednego grzybiarza mylą i z daleka, z odległości kilku metrów jest początkowo brany za Borowika szlachetnego. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– suszenie – marynowanie – gotowanie – smażenie – na surowo (jako składnik sałatek warzywnych) |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Gołąbek brudnożółty |
cechy odróżniające: barwa żółtoochrowa, ostry w smaku |
gatunek podobny: Gołąbek słodkawy |
cechy odróżniające: rośnie na glebach wapiennych, blaszki ciemnoochrowe |
gatunek podobny: Gołąbek śmierdzący |
cechy odróżniające: duszący i nieprzyjemny zapach, ostry smak |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0