Gołąbek kunowy

kategoria: grzybrodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Gołąbek kunowy
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Russula mustelina
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1991 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, Ameryce Północnej i Środkowej
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), masywny, grubo-mięsisty, brzeg ostry, długo podgięty
owocnik – powierzchnia: gładka, naga
owocnik – kolor: od żółtobrązowego do ciemnobrązowego
owocnik – średnica: 5 – 14(max 19) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki kruche, gęste
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie wąskie, zatokowo przyrośnięte
hymenofor – kolor: kremo-wożółty, niekiedy z brudnożółtymi plamkami
hymenofor – wysokość: 4 – 10 mm
miąższ – kształt: twardy, ścisły, ciężki, jędrny, zwarty
miąższ – kolor: biały, żółtawy pod naskórkiem
miąższ – zapach: słaby, nieco orzechowy
miąższ – smak: łagodny, słodki, orzechowy
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny, rzadziej nieco ekscentryczny
trzon – kształt: od pałkowato zgrubiałego, pełnego (młode owocniki) do walcowatego, gąbczastego, pustego (starsze owocniki), masywny, nieco szerszy u podstawy
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: blado-ochrowy
trzon – średnica: 1,5 – 3(max 4) cm
trzon – wysokość: 4 – 7,5(max 11) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (kwaśna)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Jodła pospolitaŚwierk pospolity
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: od kulistego do elipsoidalnego
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 6 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: kremowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: tak, tylko delikatnie zmienia kolor na ciemnoochrowy
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: tak
białko: tak
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: tak
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Gołąbek kunowy występuje częściej w rejonach górskich (na ogół rośnie powyżej 1000 m wysokości).
Kapelusza tego grzyba są zwykle przybrudzone ziemią ponieważ rozwijają się dość głęboko pod powierzchnią.
To grzyb ceniony, ponieważ nigdy nie jest robaczywy.
Masywna budowa owocników, fakt że zwykle jest nieco zagrzebany w ziemi i co najważniejsze to barwa – te cechy niejednego grzybiarza mylą i z daleka, z odległości kilku metrów jest początkowo brany za Borowika szlachetnego.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– suszenie
– marynowanie
– gotowanie
– smażenie
– na surowo (jako składnik sałatek warzywnych)
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Gołąbek brudnożółty
cechy odróżniające: barwa żółtoochrowa, ostry w smaku
gatunek podobny: Gołąbek słodkawy
cechy odróżniające: rośnie na glebach wapiennych, blaszki ciemnoochrowe
gatunek podobny: Gołąbek śmierdzący
cechy odróżniające: duszący i nieprzyjemny zapach, ostry smak

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

You cannot copy content of this page