Gołąbek płowiejący

kategoria: grzybrodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Gołąbek płowiejący
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Russula decolorans
synonimy łacińskie: Agaricus decolorans (1821), Myxacium decolorans (1871)
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1991 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny średniej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od niemal kulistego (młode owocniki) do spłaszczonego, z nieco zapadniętym centrum (starsze owocniki), niekiedy lekko prążkowany brzeg kapelusza, łatwo zdejmowalna skórka
owocnik – powierzchnia: gładka, od suchej (w dni suche) do lepkiej (w dni wilgotne)
owocnik – kolor: pomarańczowy lub ceglastoczerwony, pomarańczowomorelowy, brązowo-czarne plamki tylko niekiedy u starszych owocników
owocnik – średnica: 5 – 12(max 15) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęsto ustawione, szerokie, brzuchate, nieco łamliwe, blaszki często rozwidlone u podstawy
hymenofor – nasada: blaszki wolne lub delikatnie zbiegające
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtego, maślanego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 7 – 12 mm
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: białawy, nieco żółtawy pod skórką
miąższ – zapach: brak, słaby, delikatnie miodowy
miąższ – smak: łagodny, słaby
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, mięsisty, pełny, od jędrnego (młode owocniki) do gąbczastego (starsze owocniki), podstawa nieco zgrubiała
trzon – powierzchnia: gładka
trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do ciemnosiwego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 1 – 3 cm
trzon – wysokość: 2 – 8(max 12) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (podmokła, kwaśna, piaszczysta)
terytorium: lasy iglaste
gatunek sąsiadujący: Świerk, Sosna, Borówka czernica
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: szerokoelipsoidalne, pokryte grubymi brodawkami
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 10 – 14 × 9 – 12 μm
wysyp zarodników – kolor: jasnoochrowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, siwieje
miąższ: tak, na szary, czarniawy
trzon: tak, siwieje
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– smażenie
– suszenie
– mrożenie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Gołąbek brudnożółty
cechy odróżniające: nie siwieje po uszkodzeniu
gatunek podobny: Gołąbek jasnożółty
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Gołąbek plamisty
cechy odróżniające: nie siwieje po uszkodzeniu, różowopurpurowe plamy na kapeluszu i trzonie

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

You cannot copy content of this page