Gołąbek płowiejący
kategoria: grzyb | rodzina: gołąbkowate |
nazwa polska: Gołąbek płowiejący inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Russula decolorans synonimy łacińskie: Agaricus decolorans (1821), Myxacium decolorans (1871) |
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1991 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od niemal kulistego (młode owocniki) do spłaszczonego, z nieco zapadniętym centrum (starsze owocniki), niekiedy lekko prążkowany brzeg kapelusza, łatwo zdejmowalna skórka owocnik – powierzchnia: gładka, od suchej (w dni suche) do lepkiej (w dni wilgotne) owocnik – kolor: pomarańczowy lub ceglastoczerwony, pomarańczowomorelowy, brązowo-czarne plamki tylko niekiedy u starszych owocników owocnik – średnica: 5 – 12(max 15) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęsto ustawione, szerokie, brzuchate, nieco łamliwe, blaszki często rozwidlone u podstawy hymenofor – nasada: blaszki wolne lub delikatnie zbiegające hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtego, maślanego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 7 – 12 mm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: białawy, nieco żółtawy pod skórką miąższ – zapach: brak, słaby, delikatnie miodowy miąższ – smak: łagodny, słaby trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, mięsisty, pełny, od jędrnego (młode owocniki) do gąbczastego (starsze owocniki), podstawa nieco zgrubiała trzon – powierzchnia: gładka trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do ciemnosiwego (starsze owocniki) trzon – średnica: 1 – 3 cm trzon – wysokość: 2 – 8(max 12) cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (podmokła, kwaśna, piaszczysta) terytorium: lasy iglaste gatunek sąsiadujący: Świerk, Sosna, Borówka czernica gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: szerokoelipsoidalne, pokryte grubymi brodawkami zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 10 – 14 × 9 – 12 μm wysyp zarodników – kolor: jasnoochrowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: tak, siwieje miąższ: tak, na szary, czarniawy trzon: tak, siwieje |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek trudny w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– smażenie – suszenie – mrożenie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Gołąbek brudnożółty |
cechy odróżniające: nie siwieje po uszkodzeniu |
gatunek podobny: Gołąbek jasnożółty |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Gołąbek plamisty |
cechy odróżniające: nie siwieje po uszkodzeniu, różowopurpurowe plamy na kapeluszu i trzonie |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0