Gołąbek śmierdzący

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: gołąbkowce
rodzina: gołąbkowate
charakterystyka: niejadalny, pospolity, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Gołąbek śmierdzący
inne nazwy polskie: Serojeszka śmierdząca
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Russula foetens
synonimy łacińskie: Ø

nazwa angielska: Stinking Brittlegill, Stinking russula
określenie nazwy polskiej: Feliks Berdau, 1876 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1796 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach półkuli północnej, na południowej tylko w Australii
sezon: grzyb letni
okres występowania: lipiec – wrzesień
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płasko-rozpostartego, nieco wklęsłego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: żółtobrązowy lub brunatny
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 7 – 15(max 18) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: z grzebieniastym żłobkowaniem, podgięty, cienki, o ostrej krawędzi, nieregularny
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: od suchej, lśniącej (w dni suche) do śluzowatej (w dni wilgotne)
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: skórkę można ściągnąć do 2/3 długości promienia kapelusza
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: od gęstych (młode owocniki) do rzadkich (starsze owocniki), łzawiące (tylko młode owocniki), blaszki zwężone na obu końcach, często rozwidlone
hymenofor – nasada: blaszki wolne lub przyrośnięte
hymenofor – kolor: od blado-kremowo-żółtawego (młode owocniki) do ochrowo-żółtawego, brązowego z plamami (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – 14 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: sztywny, ścisły, jędrny
miąższ – kolor: biały, brązowiejący w trzonie
miąższ – zapach: przykry, duszący, zapach zgniłych warzyw, nieprzyjemny, mdlący
miąższ – siła zapachu: silny
miąższ – smak: nieprzyjemny, bardzo ostry
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, od twardego (młode owocniki) do łamliwego (starsze owocniki)
trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do pustego, podzielonego na komory (starsze owocniki), ścianki komór w kolorze rdzy
trzon – powierzchnia: matowa
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: żółtawobiały, rdzawo cętkowany dołem
trzon – średnica: 2 – 3,5 cm
trzon – wysokość: 7 – 12 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: tak
gutacja – kolor: wodnisto rdzawy
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: tak, na jasno-cytrynowo (w kapeluszu), na rdzawo (w trzonie)
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): barwi na kremowo
NaOH (wodorotlenek sodu): barwi na kremowo
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: Ø
podłoże:
podłoże – rodzaj: Ø
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy iglaste
siedlisko – właściwości: wśród traw
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Klon, Brzoza brodawkowata, Grab, Buk, Modrzew, Świerk, Sosna, Topola, Dąb szypułkowy, Jarząb pospolity, Lipa
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: kremowy
zarodniki – kształt: szerokoelipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: zarodniki pokryte stożkowatymi i tępo zakończonymi brodawkami połączonymi z rzadka tylko łącznikami
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6,5 – 11,5 × 5,5 – 8,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Gatunek ten ze względu na smak i zapach jest uznany za niejadalny ale przez niektórych autorów jednak opisywany jako jadalny po wymoczeniu w wodzie i ukiszeniu.
Blaszki młodych owocników pod wpływem wilgoci wydzielają wodniste, rdzawe kropelki, które po wyschnięciu pozostawiają rdzawe plamki.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Gołąbek niemiły
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: owocniki mniejsze, występuje tylko w lasach liściastych, słabszy zapach, mniej ostry smak, pod wpływem KOH/NaOH barwi na złocisto
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.