Gołąbek zielonawy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: gołąbkowce rodzina: gołąbkowate |
nazwa polska: Gołąbek zielonawy inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Brzozówka, Cyganka, Gołąbek zielony, Zielonka nazwa łacińska: Russula virescens synonimy łacińskie: Agaricus virescens nazwa angielska: Green-cracking russula, Quilted green russula, Green brittlegill |
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1991 r. pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1836 r. |
powszechność w kraju: częsty trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Azji i Europie |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – wrzesień |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: jadalny kategoria smaku: jadalny bardzo dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od kulistego (młode owocniki) do półkulistego, rozpostartego, nieco wklęsłego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: od szarozielonego do niebieskozielonawego, grynszpanowego |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 5 – 15 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: tępy, dość często guzkowato karbowany brzeg – kolor: jaśniejszy od centrum, mlecznozielonkawy, płowy brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: popękana, podzielona na poletka powierzchnia (szczególnie starsze owocniki, w dni suche), łuskowata, zawsze matowa i bez połysku powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: skórka mocno przylega do miąższu powierzchnia – tendencja do pękania: tak |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki grube, niezbyt gęste hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do bladokremowego o brązowawych ostrzach (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – 10 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: od twardego (młode owocniki) do kruchego, porowatego (starsze owocniki), gruby, mięsisty miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, nieco brązowieje, rdzewieje miąższ – zapach: orzechowy, owocowy miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: delikatny, owocowy miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: Ø trzon – kształt: walcowaty trzon – struktura wewnętrzna: od pełnego (młode owocniki) do gąbczastego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: biały trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: po ucisku robi się nieco rdzawy trzon – średnica: 1,5 – 3 cm trzon – wysokość: 5 – 12 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: biała często z rdzawymi plamkami |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo(najczęściej) lub w grupie wielkość grupy: kilka owocników kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: Ø |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: Ø podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(rzadziej) siedlisko – właściwości: miejsca jasne forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Brzoza, Buk, Dąb, Świerk gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały, jasnokremowy zarodniki – kształt: od kulistawego do elipsoidalnego zarodniki – powierzchnia: z brodawkami osobno rozmieszczonymi lub częściowo siatkowato połączonymi zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 10 × 5 – 7 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Poczta Polska wyemitowała 31 sierpnia 2012 r. znaczek pocztowy przedstawiający Gołąbka zielonawego, o nominale 1,55 zł, w serii Grzyby w polskich lasach. [1] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– smażyć – duszenie (krótko) – gotować – kisić – marynować – dodatek do sałatek, sosów i zup |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Gołąbek_zielonawy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.4