Goździeńczyk grzebieniasty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieprznikowce
rodzina: kolczakowate
charakterystyka: jadalny, częsty, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Goździeńczyk grzebieniasty
inne nazwy polskie: Goździanka koralowa, Goździeniec koralowy, Goździeniec grzebieniasty, Płaskosz kolczysty
nazwy potoczne: Kozia broda koralowa
nazwa łacińska: 
Clavulina coralloides
synonimy łacińskie: Clavaria coralloides (1753), Clavaria cristata (1800), Ramaria cristata (1790), Stichoramaria cristata (1928)

nazwa angielska: White coral fungus
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1888 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie i Ameryce Północnej
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – październik
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: klawarioidalny
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: drzewkowato rozgałęziony, zakończenia gałązek są drobnoząbkowane lub szpiczaste, grubość gałązek 2 – 5 mm
część główna owocnika – kolor: od białego (młode owocniki) do szarego, cielistego, różowego, żółtawego (starsze owocniki), gałązki ciemnieją, brązowieją z wiekiem lub podczas suszy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2 – 10 cm
owocnik – wysokość: 4 – 10 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka lub bruzdowana
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: kruchy, delikatny, nieco twardy, nieco elastyczny
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: brak
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny, orzechowy, czasami lekko gorzkawy, nieco mdły
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: skupisko
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof[1], symbiont[2,6]
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (humusowa), drewno (rzadziej, rozkładające się drewno, zmurszałe)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy liściaste, preferuje podłoże iglaste[2], łąki, pastwiska, obok ścieżek leśnych[6]
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Wierzba karłowata[6]
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Świerk pospolity[2]
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: od elipsoidalnego do kulistego
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 6,5 – 10 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: tłuszczowe, palmitynowy, oleinowy, linolowy, cis-9, cis-14-oktadekadien-12-owy, sprzężony kwas cis-9, trans-11, trans-13, cis-15-oktadekatetraenowy [1]
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Goździeńczyk grzebieniasty to grzyb jadalny[1,4,5,7,8] ale rzadko zbierany z powodu niewielkich rozmiarów i nieco twardego miąższu. Według niektórych źródeł to gatunek niejadalny lub jadalny kiedyś.[2,3]
Goździeńczyk grzebieniasty jest jedynym znanym gatunkiem grzyba zawierającym kwas cis-15-oktadekatetraenowy.[1]
Gatunek ten jest niekiedy atakowany przez inny grzyb – Helminthosphaeria clavariarum – powodując szary a nawet czarniawy odcień Goździeńczyka co utrudnia jego identyfikację.[8]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Clavulina coralloides, gdzie coralloides oznacza “przypominający koralowca”.[6]
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– pieczenie
– duszenie
– gotowanie
– grillowanie
– smażenie
– używany jako składnik sałatek
– używany jako przybranie innych potraw (pizzy itp.)
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Po zbyt długim podgrzaniu gatunek ten straci swoją delikatną, chrupiącą strukturę.[4]
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Goździeńczyk pomarszczony
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniej lub wcale nie rozgałęziony (rozgałęzienia rogowate)
gatunek podobny:
nazwa polska: Goździeńczyk popielaty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: szarawy kolor owocnika
gatunek podobny:
nazwa polska: Koralówka blada
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: większe owocniki, równolegle rosnące odgałęzienia
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdzie%C5%84czyk_grzebieniasty
[2] źródło: https://www.medianauka.pl/gozdzienczyk-grzebieniasty
[3] źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Clavulina_cristata.htm
[4] źródło: https://www.limax.pl/produkt/gozdzienczyk-grzebieniasty
[5] źródło: http://atlas.grzybiarze.eu/clavulina-coralloides/
[6] źródło: https://www.first-nature.com/fungi/clavulina-coralloides.php
[7] źródło: https://bie.ala.org.au/species/83c16053-c5db-406b-b371-dd73bce8b997
[8] źródło: https://champyves.pagesperso-orange.fr/champignons/fichier_htm/autres/clavulina_coralloides.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.