Goździeńczyk grzebieniasty

kategoria: grzyb
rodzina: kolczakowate
nazwa polska: Goździeńczyk grzebieniasty
inne nazwy polskie: Goździanka koralowa, Goździeniec koralowy, Kozia broda koralowa, Goździeniec grzebieniasty, Płaskosz kolczysty
nazwa łacińska: Clavulina coralloides
inne nazwy łacińskie: Clavaria coralloides (1753), Clavaria cristata (1800), Ramaria cristata (1790), Stichoramaria cristata (1928)
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1888 r.
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
jadalny niskiej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: lipiec – październik
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: drzewkowato rozgałęziony, zakończenia gałązek są drobnoząbkowane lub szpiczaste, grubość gałązek 2 – 5 mm
owocnik – powierzchnia: gładka lub bruzdowana
owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do szarego, cielistego, różowego, żółtawego (starsze owocniki), gałązki ciemnieją, brązowieją z wiekiem lub podczas suszy
owocnik – średnica: 2 – 10 cm
owocnik – wysokość: 4 – 10 cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: kruchy, delikatny, nieco twardy, nieco elastyczny
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: łagodny, orzechowy, czasami lekko gorzkawy, nieco mdły
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba (humusowa), drewno (rzadziej, rozkładające się drewno, zmurszałe)
sposób odżywiania: saprotrof[1], symbiont[2,6]
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, preferuje podłoże iglaste[2], łąki, pastwiska, obok ścieżek leśnych[6]
gatunek organizmu sąsiadującego: Wierzba karłowata[6]
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Świerk pospolity[2]
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie (w skupiskach)

zarodniki – kształt: od elipsoidalnego do kulistego, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 6,5 – 10 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Goździeńczyk grzebieniasty to grzyb jadalny[1,4,5,7,8] ale rzadko zbierany z powodu niewielkich rozmiarów i nieco twardego miąższu. Według niektórych źródeł to gatunek niejadalny lub jadalny kiedyś.[2,3]
Goździeńczyk grzebieniasty jest jedynym znanym gatunkiem grzyba zawierającym kwas cis-15-oktadekatetraenowy.[1]
Gatunek ten jest niekiedy atakowany przez inny grzyb – Helminthosphaeria clavariarum – powodując szary a nawet czarniawy odcień Goździeńczyka co utrudnia jego identyfikację.[8]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Clavulina coralloides, gdzie coralloides oznacza “przypominający koralowca”.[6]
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
– kwasy tłuszczowe
– kwas palmitynowy
– kwas oleinowy
– kwas linolowy
– kwas cis-9, cis-14-oktadekadien-12-owy
– sprzężony kwas cis-9, trans-11, trans-13, cis-15-oktadekatetraenowy [1]
zastosowanie kulinarne
– pieczenie
– duszenie
– gotowanie
– grillowanie
– smażenie
– używany jako składnik sałatek
– używany jako przybranie innych potraw (pizzy itp.)
Po zbyt długim podgrzaniu gatunek ten straci swoją delikatną, chrupiącą strukturę.[4]
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Goździeńczyk pomarszczony
mniej lub wcale nie rozgałęziony (rozgałęzienia rogowate)
Goździeńczyk popielaty
szarawy kolor owocnika
Koralówka blada
większe owocniki, równolegle rosnące odgałęzienia

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdzie%C5%84czyk_grzebieniasty
2 źródło: https://www.medianauka.pl/gozdzienczyk-grzebieniasty
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Clavulina_cristata.htm
4 źródło: https://www.limax.pl/produkt/gozdzienczyk-grzebieniasty
5 źródło: http://atlas.grzybiarze.eu/clavulina-coralloides/
6 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/clavulina-coralloides.php
7 źródło: https://bie.ala.org.au/species/83c16053-c5db-406b-b371-dd73bce8b997
8 źródło: https://champyves.pagesperso-orange.fr/champignons/fichier_htm/autres/clavulina_coralloides.htm

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.