Goździeńczyk grzebieniasty
kategoria: grzyb rodzina: kolczakowate |
nazwa polska: Goździeńczyk grzebieniasty inne nazwy polskie: Goździanka koralowa, Goździeniec koralowy, Kozia broda koralowa, Goździeniec grzebieniasty, Płaskosz kolczysty nazwa łacińska: Clavulina coralloides inne nazwy łacińskie: Clavaria coralloides (1753), Clavaria cristata (1800), Ramaria cristata (1790), Stichoramaria cristata (1928) |
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r. pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r. aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1888 r. |
powszechność: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: lipiec – październik okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: klawarioidalny owocnik – kształt: drzewkowato rozgałęziony, zakończenia gałązek są drobnoząbkowane lub szpiczaste, grubość gałązek 2 – 5 mm owocnik – powierzchnia: gładka lub bruzdowana owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do szarego, cielistego, różowego, żółtawego (starsze owocniki), gałązki ciemnieją, brązowieją z wiekiem lub podczas suszy owocnik – średnica: 2 – 10 cm owocnik – wysokość: 4 – 10 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: kruchy, delikatny, nieco twardy, nieco elastyczny miąższ – kolor: białawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – smak: łagodny, orzechowy, czasami lekko gorzkawy, nieco mdły pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (humusowa), drewno (rzadziej, rozkładające się drewno, zmurszałe) sposób odżywiania: saprotrof[1], symbiont[2,6] terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, preferuje podłoże iglaste[2], łąki, pastwiska, obok ścieżek leśnych[6] gatunek organizmu sąsiadującego: Wierzba karłowata[6] gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Świerk pospolity[2] gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (w skupiskach) zarodniki – kształt: od elipsoidalnego do kulistego, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 6,5 – 10 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Goździeńczyk grzebieniasty to grzyb jadalny[1,4,5,7,8] ale rzadko zbierany z powodu niewielkich rozmiarów i nieco twardego miąższu. Według niektórych źródeł to gatunek niejadalny lub jadalny kiedyś.[2,3] |
Goździeńczyk grzebieniasty jest jedynym znanym gatunkiem grzyba zawierającym kwas cis-15-oktadekatetraenowy.[1] |
Gatunek ten jest niekiedy atakowany przez inny grzyb – Helminthosphaeria clavariarum – powodując szary a nawet czarniawy odcień Goździeńczyka co utrudnia jego identyfikację.[8] |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Clavulina coralloides, gdzie coralloides oznacza “przypominający koralowca”.[6] |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
– kwasy tłuszczowe – kwas palmitynowy – kwas oleinowy – kwas linolowy – kwas cis-9, cis-14-oktadekadien-12-owy – sprzężony kwas cis-9, trans-11, trans-13, cis-15-oktadekatetraenowy [1] |
zastosowanie kulinarne |
---|
– pieczenie – duszenie – gotowanie – grillowanie – smażenie – używany jako składnik sałatek – używany jako przybranie innych potraw (pizzy itp.) |
Po zbyt długim podgrzaniu gatunek ten straci swoją delikatną, chrupiącą strukturę.[4] |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Goździeńczyk pomarszczony | mniej lub wcale nie rozgałęziony (rozgałęzienia rogowate) |
Goździeńczyk popielaty | szarawy kolor owocnika |
Koralówka blada | większe owocniki, równolegle rosnące odgałęzienia |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdzie%C5%84czyk_grzebieniasty
2 źródło: https://www.medianauka.pl/gozdzienczyk-grzebieniasty
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Clavulina_cristata.htm
4 źródło: https://www.limax.pl/produkt/gozdzienczyk-grzebieniasty
5 źródło: http://atlas.grzybiarze.eu/clavulina-coralloides/
6 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/clavulina-coralloides.php
7 źródło: https://bie.ala.org.au/species/83c16053-c5db-406b-b371-dd73bce8b997
8 źródło: https://champyves.pagesperso-orange.fr/champignons/fichier_htm/autres/clavulina_coralloides.htm
przypisy i bibliografia