Goździeńczyk popielaty

kategoria: grzybrodzina: kolczakowate
nazwa polska: Goździeńczyk popielaty
inne nazwy polskie: Goździeniec popielaty
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Clavulina cinerea
synonimy łacińskie: Clavaria cinerea (1788), Clavaria fuliginea (1822), Clavaria grisea (1797), Clavulina cinerea (1950), Corallium cinereum (1883), Merisma cinereum (1827), Ramaria cinerea (1821)
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1788 r.
aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1888 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: notowany jest w Ameryce Północnej i Środkowej, Europie, w Japonii i Australii [1]
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 niejadalny
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: krzaczkowaty, krzaczasto rozgałęziony, szczyty gałązek tępo zakończone lub ząbkowane (okrągłe lub spiczaste, jednak nie spłaszczone ani grzebieniaste) [1,3], koralowaty, drzewiasty[5], w kształcie litery V[5]
owocnik – powierzchnia: od gładkiej do nieco pomarszczonej, rowkowata, matowa
owocnik – kolor: gałązki mniej lub bardziej szare do fioletowoszarych, szczyty jaśniejsze, podstawa białawo-żółtawa [1,3], pudrowy, brązowawy, liliowe refleksy
owocnik – średnica: 3(min 2) – 6(max 11) cm
owocnik – wysokość: 3 – 10(max 15) cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: kruchy, nieco elastyczny, delikatny
miąższ – kolor: białawy, szarawy (bezpośrednio pod skórką)[3]
miąższ – zapach: niewyraźny, nieokreślony [2], ziemisty, grzybowy[4]
miąższ – smak: niewyraźny, łagodny [2], słodki
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: krótki
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: białawożółtawy[1,3]
trzon – średnica: 0,6 – 1 cm
trzon – wysokość: Ø – 3 cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, nieco brązowieje
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: gatunek o nieco zmiennej barwie
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (najczęściej goła ziemia), drewno (spróchniałe drewno)[4]
sposób odżywiania: saprotrof, symbiont
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste (rzadziej), lasy mieszane, parki, ogrody, wśród mchów[4]
gatunek organizmu sąsiadującego: Dąb
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: kilka, kilkanaście owocników
kształt grupy: skupiska
zarodniki – kształt: kuliste lub eliptyczne, z dziobkiem[3], gładka powierzchnia[3], duża kropla wewnątrz[3]
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 11 × 6 – 10 μm
wysyp zarodników – kolor: jasnożółty[1], bladoróżowy[2]
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Goździeńczyk popielaty należy do tzw. grzybów afylloforoidalnych. To nieformalna morfologiczno-biologiczna grupa grzybów. Definiuje się ją jako grzyby wielkoowocnikowe tworzące jednokomórkowe podstawki, pozbawione osłony zupełnej lub częściowej od początku rozwoju owocnika, o różnych typach hymenoforu, z wyjątkiem typowo blaszkowego. [6]
Rozgałęzienia gałązek tego grzyba jest niekiedy porównywane kształtem do poroża jelenia.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Clavulina cinerea, gdzie cinerea znaczy “dymny lub popielaty”.
uwagi
Niektóre źródła sugerują dłuższe gotowanie i odlanie wody gdyż osoby wrażliwe mogą mieć problemy żołądkowe.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek niedopuszczony do obrotu.
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Goździeńczyk grzebieniasty
cechy odróżniające: głównie lasy ilgaste
gatunek podobny: Goździeńczyk pomarszczony
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdzie%C5%84czyk_popielaty
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=652
3 źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/c/item/1787
4 źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Clavulina&espece=cinerea
5 źródło: https://micologica-barakaldo.org/clavulina-cinerea/
6 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby_afylloforoidalne

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.