Gronianka lśniąca

kategoria: śluzowiecrodzina: Physaraceae
nazwa polska: Gronianka lśniąca
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Badhamia utricularis
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1789 r.
aktualna klasyfikacja: Miles Joseph Berkeley, 1852 r.
kategoria wielkości: Øtyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: brak ochrony gatunkowej
sezon: Ø
okres występowania: Ø – Ø
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: od śluzowatego (młode owocniki) do gruszkowatego, rzadziej kulistego (starsze owocniki), zarodnie zwisają na stosunkowo długich trzonkach, bardzo rzadko siedzące
owocnik – powierzchnia: matowa
owocnik – kolor: od żółtego (młode owocniki) do szaro-niebieskiego, szaro-fioletowawego, szarego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 0,6 – 1,3 mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: rozgałęziony, pochylone
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: słomkowożółty lub żołto-brązowy
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: drewno (martwe drewno, kora, kłody, gałęzie głównie drzew liściastych), rośliny (opadłe liście dębu, ściółka), grzyby (sporadycznie na jeszcze żywych hubiastych owocnikach)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, grądy, lasy bagienne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: od kilkunastu do kilkuset owocników
kształt grupy: kolonia
zarodniki:
zarodniki – kształt: kuliste, brodawkowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 9,5 × 11,5(max 14) μm
wysyp zarodników – kolor: ciemnobrunatny, czarniawo-brązowa
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.