Grzybiec purpurowozarodnikowy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: borowikowce rodzina: borowikowate |
nazwa polska: Grzybiec purpurowozarodnikowy inne nazwy polskie: Goryczak purpurowozarodnikowy, Grzybiec koźlarzowaty nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Porphyrellus porphyrosporus synonimy łacińskie: Boletus porphyrosporus (1835), Boletus porphyrosporus var. minor (1924), Gyroporus porphyrosporus (1886), Phaeoporus porphyrosporus (1908), Porphyrellus pseudoscaber (1945), Porphyrellus pseudoscaber (1945), Porphyrellus pseudoscaber (1945), Suillus porphyrosporus (1898), Tylopilus cyaneocinctus (1976), Tylopilus porphyrosporus (1971) nazwa angielska: Dusky Bolete |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries oraz Christopher Theodor Hök, 1835 r. aktualna klasyfikacja: Edouard-Jean Gilbert, 1931 r. |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie oraz Japonii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – październik |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), kapelusz okrągły, owalny część główna owocnika – kolor: od jasnoszarego, do brązowego, szarobrązowego, przydymiony |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 8 – 14 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: matowa, delikatnie omszona, nie śliska powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: skórka nie daje się ściągnąć powierzchnia – tendencja do pękania: tak, starsze owocniki |
hymenofor: |
hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: rurki od szeroko przyrośniętych (młode owocniki) do zatokowato wyciętych (starsze owocniki) hymenofor – kolor: od szarożółtego (młode owocniki) do szarobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, zielenieje, a następnie czerwienieje lub czernieje hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: pory stosunkowo duże, nieregularne, okrągłe lub kanciaste ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: twardawy, włóknisty miąższ – kolor: biały lub brudnoszarobiaławy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, słabo nabiega zielonkawobłękitno, powoli czerwienieje, szczególnie pod skórką kapelusza miąższ – zapach: brak lub zapach stęchlizny lub kwaskowy miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: łagodny, ziemisty, lecz niekiedy ostry, nieprzyjemny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: od beczułkowatego (młode owocniki) do walcowatego (starsze owocniki), stosunkowo wysmukły i cienki, twardy trzon – struktura wewnętrzna: pełny trzon – powierzchnia: delikatnie zamszowata trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od umbrowobrązowego do smolistobrązowego trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, ciemnieje trzon – średnica: 1 – 4 cm trzon – wysokość: 4 – 16 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: filcowata podstawa trzonu – kolor: biały |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: gleby ubogie, piaszczyste integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste(bardzo rzadko) siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: tereny górskie |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Jodła pospolita, Świerk pospolity, Buk zwyczajny, Sosna gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: ciemnoczerwonawobrązowy, purpurowobrązowy zarodniki – kształt: podłużnie eliptyczno-wrzecionowate zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 14 – 20 × 6 – 8 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Znajduje się na czerwonych listach gatunków zagrożonych w Polsce, Belgii, Niemczech, Estonii, Litwie, Szwecji, Norwegii, Łotwie. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5