Grzybiec purpurowozarodnikowy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: borowikowce
rodzina: borowikowate
nazwa polska: Grzybiec purpurowozarodnikowy
inne nazwy polskie: Goryczak purpurowozarodnikowy, Grzybiec koźlarzowaty
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Porphyrellus porphyrosporus
synonimy łacińskie: Boletus porphyrosporus (1835), Boletus porphyrosporus var. minor (1924), Gyroporus porphyrosporus (1886), Phaeoporus porphyrosporus (1908), Porphyrellus pseudoscaber (1945), Porphyrellus pseudoscaber (1945), Porphyrellus pseudoscaber (1945), Suillus porphyrosporus (1898), Tylopilus cyaneocinctus (1976), Tylopilus porphyrosporus (1971)

nazwa angielska: Dusky Bolete
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries oraz Christopher Theodor Hök, 1835 r.
aktualna klasyfikacja: Edouard-Jean Gilbert, 1931 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie oraz Japonii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – październik
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), kapelusz okrągły, owalny
część główna owocnika – kolor: od jasnoszarego, do brązowego, szarobrązowego, przydymiony
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 8 – 14 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: matowa, delikatnie omszona, nie śliska
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: skórka nie daje się ściągnąć
powierzchnia – tendencja do pękania: tak, starsze owocniki
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: rurki od szeroko przyrośniętych (młode owocniki) do zatokowato wyciętych (starsze owocniki)
hymenofor – kolor: od szarożółtego (młode owocniki) do szarobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, zielenieje, a następnie czerwienieje lub czernieje
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: pory stosunkowo duże, nieregularne, okrągłe lub kanciaste
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: twardawy, włóknisty
miąższ – kolor: biały lub brudnoszarobiaławy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, słabo nabiega zielonkawobłękitno, powoli czerwienieje, szczególnie pod skórką kapelusza
miąższ – zapach: brak lub zapach stęchlizny lub kwaskowy
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny, ziemisty, lecz niekiedy ostry, nieprzyjemny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od beczułkowatego (młode owocniki) do walcowatego (starsze owocniki), stosunkowo wysmukły i cienki, twardy
trzon – struktura wewnętrzna: pełny
trzon – powierzchnia: delikatnie zamszowata
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od umbrowobrązowego do smolistobrązowego
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, ciemnieje
trzon – średnica: 1 – 4 cm
trzon – wysokość: 4 – 16 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: filcowata
podstawa trzonu – kolor: biały
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: gleby ubogie, piaszczyste
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste(bardzo rzadko)
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: tereny górskie
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Jodła pospolita, Świerk pospolity, Buk zwyczajny, Sosna
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: ciemnoczerwonawobrązowy, purpurowobrązowy
zarodniki – kształt: podłużnie eliptyczno-wrzecionowate
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 14 – 20 × 6 – 8 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Znajduje się na czerwonych listach gatunków zagrożonych w Polsce, Belgii, Niemczech, Estonii, Litwie, Szwecji, Norwegii, Łotwie.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.