Grzybówka cytrynowa

kategoria: grzybrodzina: grzybówkowate
nazwa polska: Grzybówka cytrynowa
inne nazwy polskie: Bedłka cytrynowa, Bedłka skrzydlasta, Grzybówka skrzydlasta
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Mycena epipterygia
synonimy łacińskie: Ø
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1889 r.
pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1760 r.
aktualna klasyfikacja: Samuel Frederick Gray, 1821 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny, grzyb nadrzewny
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad(max grudzień)
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do dzwonkowatego-łukowatego, najczęściej z płaskim garbem (starsze owocniki), brzeg ząbkowany, skórka gumowata, łatwo daje się ściągnąć z całego kapelusza [1]
owocnik – powierzchnia: gładka, promieniście żłobiona, lepka, śliska
owocnik – kolor: żółto-zielonkawy, żółto-brązowy, zielonkawy, ochrowy lub szaro-żółtawy, centrum kapelusza ciemniejsze, niekiedy brązowawe plamki (tylko starsze owocniki) [1]
owocnik – średnica: 1 – 3 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: ostrza blaszek galaretowate i łatwo oddzielające się [1], blaszki różnej długości [2]
hymenofor – nasada: blaszki szeroko przyrośnięte lub zbiegające na trzon [1]
hymenofor – kolor: białawy lub szarawy, blaszki niekiedy z brązowawymi plamkami [1], kremowy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: świeżych ogórków[1]
miąższ – smak: stęchły[1], łągodny[2]
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, wewnątrz pusty
trzon – powierzchnia: gładka, śliska, podobnie jak kapelusz pokryty jest śliską i łatwo dająca się oddzielić skórką [1], omączona
trzon – kolor:  żółtawy lub zielono-żółtawy
trzon – średnica: 1 – 3 mm
trzon – wysokość: 3 – 8 cm
pierścień: brak
pochwa: brak
osłona: Ø
mleczko: brak
gutacja: nie
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, kapelusz po uciśnięciu odbarwia się na brązowoczerwono [1]
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: gatunek o bardzo zróżnicowanej barwie
higrofaniczność: tak, w dni suche białawy [1]
wpływ opadów: w dni wilgotne ciemniejszy
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (najczęściej kwaśna), drewno (martwe, butwiejące drewno)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, często wśród mchów, poza lasem
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie, bez pory rostkowej
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8 – 12 × 4 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Grzybówka cytrynowa to grzyb niejadalny ze względu na zbyt drobne owocniki. Kilka polskich i nie tylko atlasów określa ten gatunek jako jadalny.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Grzybówka lepka
cechy odróżniające: nieco większe wymiary owocników
gatunek podobny: Grzybówka zielonkawa
cechy odróżniające: trzon i kapelusz żółtooliwkowy

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyb%C3%B3wka_cytrynowa
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=646

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

You cannot copy content of this page