Grzybówka cytrynowa
kategoria: grzyb | rodzina: grzybówkowate |
nazwa polska: Grzybówka cytrynowa inne nazwy polskie: Bedłka cytrynowa, Bedłka skrzydlasta, Grzybówka skrzydlasta nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Mycena epipterygia synonimy łacińskie: Ø |
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1889 r. pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1760 r. aktualna klasyfikacja: Samuel Frederick Gray, 1821 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny, grzyb nadrzewny |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad(max grudzień) | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy |
trudność identyfikacji: łatwe |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do dzwonkowatego-łukowatego, najczęściej z płaskim garbem (starsze owocniki), brzeg ząbkowany, skórka gumowata, łatwo daje się ściągnąć z całego kapelusza [1] owocnik – powierzchnia: gładka, promieniście żłobiona, lepka, śliska owocnik – kolor: żółto-zielonkawy, żółto-brązowy, zielonkawy, ochrowy lub szaro-żółtawy, centrum kapelusza ciemniejsze, niekiedy brązowawe plamki (tylko starsze owocniki) [1] owocnik – średnica: 1 – 3 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: ostrza blaszek galaretowate i łatwo oddzielające się [1], blaszki różnej długości [2] hymenofor – nasada: blaszki szeroko przyrośnięte lub zbiegające na trzon [1] hymenofor – kolor: białawy lub szarawy, blaszki niekiedy z brązowawymi plamkami [1], kremowy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: świeżych ogórków[1] miąższ – smak: stęchły[1], łągodny[2] trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, wewnątrz pusty trzon – powierzchnia: gładka, śliska, podobnie jak kapelusz pokryty jest śliską i łatwo dająca się oddzielić skórką [1], omączona trzon – kolor: żółtawy lub zielono-żółtawy trzon – średnica: 1 – 3 mm trzon – wysokość: 3 – 8 cm pierścień: brak pochwa: brak osłona: Ø |
mleczko: brak gutacja: nie |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, kapelusz po uciśnięciu odbarwia się na brązowoczerwono [1] trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: gatunek o bardzo zróżnicowanej barwie higrofaniczność: tak, w dni suche białawy [1] |
wpływ opadów: w dni wilgotne ciemniejszy wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (najczęściej kwaśna), drewno (martwe, butwiejące drewno) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, często wśród mchów, poza lasem gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie, bez pory rostkowej zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8 – 12 × 4 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Grzybówka cytrynowa to grzyb niejadalny ze względu na zbyt drobne owocniki. Kilka polskich i nie tylko atlasów określa ten gatunek jako jadalny. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Grzybówka lepka |
cechy odróżniające: nieco większe wymiary owocników |
gatunek podobny: Grzybówka zielonkawa |
cechy odróżniające: trzon i kapelusz żółtooliwkowy |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyb%C3%B3wka_cytrynowa
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=646
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0