Grzybówka dzwoneczkowata
kategoria: grzyb rodzina: grzybówkowate |
nazwa polska: Grzybówka dzwoneczkowata inne nazwy polskie: Ø nazwa łacińska: Mycena tintinnabulum inne nazwy łacińskie: Agaricus tintinnabulum (1838), Hypophyllum tintinnabulum (1793) |
autor nazwy polskiej: Maria Lisiewska, 1987 r. pierwsza klasyfikacja: Jean-Jacques Paulet, 1793 r. aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1872 r. |
powszechność: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: sierpień – grudzień[1] okres maksymalny: sierpień – kwiecień[2] |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od tępo-dzwonkowatego (młode owocniki) do stożkowatego, rozpostartego (starsze owocniki), środek kapelusza zwykle płaski, brzeg równy i prosty, podgięty (tylko młode owocniki) owocnik – powierzchnia: promieniście prążkowana, naga, gładka, jedwabiście błyszcząca, lepka (w dni wilgotne) owocnik – kolor: brązowy, sepii, szarobrązowy, ciemnoczerwonobrązowy, rzadziej czekoladowobrązowy owocnik – średnica: 0,5 – 2 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki dość gęste, wąskie, blaszki o pofałdowanych ostrzach, występują międzyblaszki hymenofor – nasada: nieco zbiegające ząbkiem lub przyrośnięte hymenofor – kolor: od jasnoszarego z różowawym odcieniem (młode owocniki) do mięsistoróżowawego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – 2 mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: rurkowaty, wygięty, twardy, chrząstkowaty, przechodzi w niby-korzeń pokryty odstającymi, białymi strzępkami trzon – powierzchnia: gładka, lepka (w dni wilgotne), błyszcząca (w dni suche) trzon – kolor: białawy, bladoszary, beżowy, u podstawy często czerwonawy trzon – średnica: 1 – 3 mm trzon – wysokość: 2 – 7 cm miąższ – kształt: bardzo cienki miąższ – kolor: beżowoszary miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: podobny do obierek ziemniaków lub chloru[1], stęchły, szybko zanikający[2], ziemisty miąższ – smak: niewyraźny, gorzki pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: nie higrofaniczność: tak podłoże: drewno (martwe drewno, pniaki, powalone pnie, konary drzew liściastych) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Olsza czarna, Brzoza, Buk, Dąb, Wierzba gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie (kępy po kilkanaście, kilkadziesiąt owocników) zarodniki – kształt: elipsoidalne lub pestkowate z niewyraźnym dziobkiem, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 4 – 5,5(7) × 2,5 – 3,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Grzybówka dzwoneczkowata to grzyb niejadalny ze względu na małe wymiary owocników i nieco gorzkawy smak. |
Gatunek ten lubi ciepłe miesiące zimowe. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Płomiennica zimowa | żółtawy, złoty, pomarańczowy kolor owocników, ciemny trzon |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyb%C3%B3wka_dzwoneczkowata
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=666
przypisy i bibliografia