Grzybówka krwista

kategoria: grzybrodzina: grzybówkowate
nazwa polska: Grzybówka krwista
inne nazwy polskie: Bedłka krwista, Grzybówka burgundowa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Mycena haematopus
synonimy łacińskie: Agaricus haematopus, Galactopus haematopus
określenie nazwy polskiej: Maria Lisiewska, 1987 r.
pierwsza klasyfikacja: Christian Hendrik Persoon, 1800 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do dzwonkowatego, stożkowato-dzwonkowatego z zaokrąglonym garbem (starsze owocniki), brzeg nieco ząbkowany, nierówny, postrzępiony i zazwyczaj obwieszony bezbarwnymi strzępkami [1], wysokość kapelusza 1 – 2 cm[2]
owocnik – powierzchnia: od matowej (młode owocniki) do gładkiej, wilgotnej (starsze owocniki), do połowy a nawet 2/3 kapelusza żłobiona[1]
owocnik – kolor: kapelusz od mięsisto-brązowego do czerwonawobrązowego, różowobrązowego, środek zazwyczaj jest ciemniejszy[1], ciemniejsze nieco plamy na kapeluszu[2] (tylko starsze owocniki)
owocnik – średnica: 1 – 3(max 4,5)[2] cm
owocnik – wysokość: 3 – 9(max 12) cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki szerokie, nierównej długości, kruche, ostrza gładkie[1] lub drobno postrzępione[2]
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające ząbkiem na trzon lub przyrośnięte do niego
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do różowego, ciemnoróżowego (starsze owocniki), z brązowo-purpurowymi plamami[2], ostrza koloru blaszek, z między-blaszkami
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: bardzo cienki, kruchy
miąższ – kolor: od bladego do ciemnopurpurowego
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, w środku pusty, jędrny, zwykle wygięty, o podstawie słabo rozszerzonej, pokrytej beżowymi, rzadkimi ale dość długimi włoskami [2]
trzon – powierzchnia: pokryta drobnymi płatkami[1], oszroniona, matowa, delikatnie prążkowana [2]
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – średnica: 3 – 5 mm
trzon – wysokość: 3 – 7(max 10) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: tak
mleczko kolor: krwistoczerwona ciecz wydobywająca się z uszkodzonych miejsc (nie występuje w dni bardzo suche)
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: rzadkie
mleczko obfitość: średnia
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe, wilgotne drewno drzew liściastych; pnie, pniaki, opadłe gałęzie, bardzo rzadko na drzewie iglastym)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste (rzadko)
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Klon jawor, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Wiśnia, Dereń, Leszczyna, Głóg, Buk, Jesion, Śliwa, Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy, Robinia akacjowa, Wierzba, Lipa [1], Świerk (bardzo rzadko) [2]
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: wiązka
zarodniki:
zarodniki – kształt: szerokoeliptyczne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8 – 11 × 5 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, na krwistoczerwony
miąższ: tak, na krwistoczerwony
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Zarówno na grzybni, jak i owocnikach Grzybówki krwistej zaobserwowano słabą bioluminescencję. Jednak ta luminescencja jest dość słaba i niewidoczna dla ludzkiego oka; w jednym z badań emisja światła była wykrywalna dopiero po 20 godzinach ekspozycji na film rentgenowski. Biologiczny cel bioluminescencji u grzybów nie jest ostatecznie znany, chociaż zasugerowano kilka hipotez: może pomóc przyciągnąć owady, aby pomóc w rozproszeniu zarodników, może być produktem ubocznym innych funkcji biochemicznych lub może pomóc w odstraszaniu heterotrofów, które mogą spożywać grzyb. [5]
Na Grzybówce krwistej często rozwija się szpileczka czerniejąca Spinellus fusiger – grzyb pasożytujący.[3]
W Stanach Zjednoczonych niektórzy jadają Grzybówkę krwistą, jednak uznają ją za nie do końca wybitną w smaku i nie do końca wartą zbierania z uwagi na małe rozmiary. [3] Zródło podające ten gatunek za jadalny: [4]
Wyodrębniona z Grzybówki krwistej hematopodyna B była pierwszym, znanym nauce alkaloidem łączącym w sobie struktury chinoliny i pirolu.
Do rodzaju Mycena (rodzaj grzybów należący do rodziny grzybówkowatych) należy 135 gatunków.
Tak i inne takie grzyby saprotroficzne, Grzybówka krwista odgrywa ważną rolę w rozkładaniu ogromnej ilości biomasy produkowanej każdego roku w lasach, zwracając składniki odżywcze do gleby.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Mycena haematopus, gdzie Mycena oznacza “grzyb” a haematopus “krew/krwistoczerwony”.[4]
odmiany i formy
Grzybówka krwista odmiana obramowana
(Mycena haematopus var. marginata) – dłuższy trzon, fioletowopurpurowe ostrza blaszek.
uwagi
Gatunek ten nie jest zbadany do końca i niektóre źródła ostrzegają przed możliwymi właściwościami trującymi tego grzyba.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Grzybówka krwista wywołuje białą zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Grzybówka bruzdowanotrzonowa
cechy odróżniające: rowkowana powierzchnia trzonu
gatunek podobny: Grzybówka krwawiąca
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, nie rośnie na drewnie, ostrza blaszek czerwonobrązowe, głównie w lasach iglastych
gatunek podobny: Grzybówka zielonawa
cechy odróżniające: zapach jodu

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyb%C3%B3wka_krwista
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=1073
3 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/grzybowka-krwista
4 źródło: https://www.messiah.edu/Oakes/fungi_on_wood/gilled%20fungi/species%20pages/Mycena%20haematopus.htm
5 źródło: https://ultimate-mushroom.com/poisonous/179-mycena-haematopus.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.