Grzybówka mleczajowa
kategoria: grzyb rodzina: grzybówkowate |
nazwa polska: Grzybówka mleczajowa inne nazwy polskie: Bedłka mleczajowa nazwa łacińska: Mycena galopus inne nazwy łacińskie: Agaricus galopus (1800), Agaricus leucogalus (1883), Mycena fusconigra (1988), Mycena galopus (1938), Mycena leucogala (1887) |
autor nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
powszechność: pospolity ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: kwiecień – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego lub stożkowatego (młode owocniki) do rozpostartego, wypukłego (starsze owocniki), garb na środku kapelusza, brzeg równy, kapelusz prążkowany do 2/3 promienia, wysokość kapelusza do 1 cm owocnik – powierzchnia: gładka, sucha owocnik – kolor: kapelusz szary z oliwkowym odcieniem, na szczycie ciemniejszy owocnik – średnica: 0,5 – 2(2,5) cm owocnik – wysokość: 5 – 9 cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki wąskie, dość gęste, różnej długości hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie zaokrąglone, zatokowato wycięte hymenofor – kolor: białe hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – 2 mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, pusty, przy podstawie często wygięty i lekko rozszerzony, podstawa trzonu często pokryta jest pilśniowatą grzybnią, kruchy trzon – powierzchnia: gładka lub lekko prążkowana trzon – kolor: kolor kapelusza trzon – średnica: 1 – 2,5(3) mm trzon – wysokość: 4 – 8 cm miąższ – kształt: bardzo cienki, elastyczny miąższ – kolor: szary miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie, jedynie białe mleczko u młodych owocników miąższ – zapach: brak lub bardzo słabo wyczuwalny, piwniczny lub rzodkiewkowy miąższ – smak: łagodny pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: tak ale tylko podczas uszkodzenia kapelusza u młodych owocników (białe mleczko) gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: szczątki roślinne (opadłe liście, igliwie), drewno (rzadziej, opadłe gałązki, kora, szyszki) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy wszystkich rodzajów, zarośla, parki, torfowiska, wśród mchu i traw gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie zarodniki – kształt: elipsoidalne, czasami lekko gruszkowate, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 9 – 13 × 5 – 6,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
W literaturze wyróżnia się dwie odmiany. Mycena galopus var. candica jest biała, podczas gdy Mycena galopus var. nigra ma czarniawą czapkę i trzon. Niektóre atlasy tą ostatnią odmiane określają jako Mycena leucogala. |
W nielicznych źródłach opisywany jak gatunek jadalny ale o bardzo niskiej wartości kulinarnej. Ale choćby ze z względu na drobne owocniki i bardzo cienki miąższ nie jest zbierany i spożywany. |
Grzybówka mleczajowa jest grzybem pożytecznym – rozkłada znaczną część ściółki leśnej. Jest w stanie rozkładać ligninę i celulozowe składniki ściółki. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Mycena galopus, gdzie “galo” oznacza “mleko”, a “-pus” odnosi się do trzonu i jest odniesieniem do faktu, że grzyby te uwalniają mleczny płyn z ich złamanych trzonów. |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Grzybówka alkaliczna | wydziela zapach alkaliczny, nie wydziela mleczka podczas uszkodzenia |
Grzybówka chlorowonna | wydziela zapach chloru |
Grzybówka wczesna | rośnie na butwiejącym drewnie |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia