Grzybówka mleczajowa
kategoria: grzyb | rodzina: grzybówkowate |
nazwa polska: Grzybówka mleczajowa inne nazwy polskie: Bedłka mleczajowa nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Mycena galopus synonimy łacińskie: Agaricus galopus (1800), Agaricus leucogalus (1883), Mycena fusconigra (1988), Mycena galopus (1938), Mycena leucogala (1887) |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny, nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie oraz na zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej oraz w Australii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: kwiecień – listopad | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego lub stożkowatego (młode owocniki) do rozpostartego, wypukłego (starsze owocniki), garb na środku kapelusza, brzeg równy, kapelusz prążkowany do 2/3 promienia, wysokość kapelusza do 1 cm owocnik – powierzchnia: gładka, sucha owocnik – kolor: kapelusz szary z oliwkowym odcieniem, na szczycie ciemniejszy owocnik – średnica: 0,5 – 2(max 2,5) cm owocnik – wysokość: 5 – 9 cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki wąskie, dość gęste, różnej długości hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie zaokrąglone, zatokowato wycięte hymenofor – kolor: białe hymenofor – wysokość: Ø – 2 mm miąższ – kształt: bardzo cienki, elastyczny miąższ – kolor: szary miąższ – zapach: brak lub bardzo słabo wyczuwalny, piwniczny lub rzodkiewkowy miąższ – smak: łagodny trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, pusty, przy podstawie często wygięty i lekko rozszerzony, podstawa trzonu często pokryta jest pilśniowatą grzybnią, kruchy trzon – powierzchnia: gładka lub lekko prążkowana trzon – kolor: kolor kapelusza trzon – średnica: 1 – 3 mm trzon – wysokość: 4 – 8 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: tak, ale tylko podczas uszkodzenia kapelusza u młodych owocników mleczko – kolor: białe mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: szczątki roślinne (opadłe liście, igliwie), drewno (rzadziej, opadłe gałązki, kora, szyszki) terytorium: lasy wszystkich rodzajów, zarośla, parki, torfowiska, wśród mchu i traw gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, czasami lekko gruszkowate, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 9 – 13 × 5 – 6,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
W nielicznych źródłach opisywany jak gatunek jadalny ale o bardzo niskiej wartości kulinarnej. Ale choćby ze z względu na drobne owocniki i bardzo cienki miąższ nie jest zbierany i spożywany. |
Grzybówka mleczajowa jest grzybem pożytecznym – rozkłada znaczną część ściółki leśnej. Jest w stanie rozkładać ligninę i celulozowe składniki ściółki. |
W Europie występuje 135 gatunków grzybówek. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Mycena galopus, gdzie “galo” oznacza “mleko”, a “-pus” odnosi się do trzonu i jest odniesieniem do faktu, że grzyby te uwalniają mleczny płyn z ich złamanych trzonów. |
odmiany i formy |
---|
W literaturze wyróżnia się dwie odmiany. Mycena galopus var. candica jest biała, podczas gdy Mycena galopus var. nigra ma czarniawą czapkę i trzon. Niektóre atlasy tą ostatnią odmiane określają jako Mycena leucogala. |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Grzybówka alkaliczna |
cechy odróżniające: wydziela zapach alkaliczny, nie wydziela mleczka podczas uszkodzenia |
gatunek podobny: Grzybówka chlorowonna |
cechy odróżniające: wydziela zapach chloru |
gatunek podobny: Grzybówka wczesna |
cechy odróżniające: rośnie na butwiejącym drewnie |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0