Grzybówka pomarańczowoostrzowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: Ø
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: grzybówkowate
charakterystyka: niejadalny, rzadki, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Grzybówka pomarańczowoostrzowa
inne nazwy polskie: Grzybówka pomarańczowoobrzeżona
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Mycena aurantiomarginata
synonimy łacińskie: Agaricus aurantiomarginatus 1821, Agaricus elegans 1801, Agaricus marginatus 1803, Mycena aurantiomarginata 1930, Mycena elegans 1871, Mycena elegans 1930

nazwa angielska: Golden-edge bonnet
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1872 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
V (narażone, zagrożone wyginięciem)
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Środowej i w Europie
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od stożkowego, stożkowato-wypukłego (młode owocniki) do parabolicznego, wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), z garbkiem lub bez
część główna owocnika – kolor: od szaro-brązowego, oliwko-brązowego, do ciemnobrązowego, brzeg kapelusza jaśniejszy, pomarańczowy do pomarańczowo-żółtego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 0,8(min 0,5) – 2,5(max 4) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: równy lub nieznacznie ząbkowany, prążkowany do połowy wysokości kapelusza
brzeg – kolor: jaśniejszy, żółtopomarańczowy
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: naga, gładka, matowa, sucha, wilgotna – prześwitująco prążkowana
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki wąskie, dość gęste
hymenofor – nasada: blaszki wąsko przyrośnięte lub zbiegające z krótkim ząbkiem
hymenofor – kolor: od blado żółtawoszarego do szaro-beżowego, ostrze od jaskrawo-pomarańczowego do blado pomarańczowo-żółtego
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: oliwkowo-szary, półprzezroczysty
miąższ zapach: słodki, owocowy, mączny lub lekko anyżowy
miąższ – siła zapachu: wyraźny
miąższ smak: łagodny
miąższ – siła smaku: niewyraźny
miąższ grubość w części głównej: Ø – 1 mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: prosty do zakrzywionego, równy, jędrny, elastyczny, kruchy
trzon – struktura: pusty
trzon powierzchnia: całkowicie oprószona, z wyjątkiem wierzchołka (młode owocniki), podstawa gęsto pokryta włókienkami, gładka
trzon tendencja do pękania: Ø
trzon wzór na powierzchni: Ø
trzon kolor: od żółtawego (górą) do pomarańczowego, ciemnobrązowego (dołem), bledszy od kapelusza
trzon średnica: 1 – 2(max 8) mm
trzon wysokość: 3,5 – 8 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona kolor: Ø
osłona pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony rozmieszczenie: Ø
resztki osłony trwałość: Ø
resztki osłony kolor: Ø
resztki osłony wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu trwałość: Ø
osłona hymenoforu kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: nie
pierścień – kształt: Ø
pierścień trwałość: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: nie
pochwa – kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa średnica: Ø – Ø cm
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
gutacja obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże rodzaj: drewno (opadłe igliwie), gleba
podłoże właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, częściej tereny górzyste, lasy mieszane, lasy liściaste (bardzo rzadko)
siedlisko właściwości: Ø
forma terenu: częściej tereny górzyste
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Świerk (najczęściej), Jodła (rzadziej), Buk (bardzo rzadko)
gatunek będący podłożem: Świerk (najczęściej), Jodła (rzadziej), Jałowiec, Sosna, Buk (bardzo rzadko)
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – kształt: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały, bezbarwny
zarodniki – kształt: wydłużone, rurkowate do cylindrycznych
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7,2 – 10,5 × 4 – 5,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Grzybówka pomarańczowoostrzowa jest uznana za niejadalna głównie ze względu na małe wymiary i zbyt kruchy miąższ.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Grzybówka cytrynowoostrzowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: jasna barwa owocnika
gatunek podobny:
nazwa polska: Grzybówka złototrzonowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0

You cannot copy content of this page