Grzybówka pomarańczowoostrzowa
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: Ø | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: grzybówkowate |
charakterystyka: niejadalny, rzadki, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Grzybówka pomarańczowoostrzowa inne nazwy polskie: Grzybówka pomarańczowoobrzeżona nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Mycena aurantiomarginata synonimy łacińskie: Agaricus aurantiomarginatus 1821, Agaricus elegans 1801, Agaricus marginatus 1803, Mycena aurantiomarginata 1930, Mycena elegans 1871, Mycena elegans 1930 nazwa angielska: Golden-edge bonnet |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1872 r. |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: V (narażone, zagrożone wyginięciem) sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Środowej i w Europie |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – listopad |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od stożkowego, stożkowato-wypukłego (młode owocniki) do parabolicznego, wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), z garbkiem lub bez część główna owocnika – kolor: od szaro-brązowego, oliwko-brązowego, do ciemnobrązowego, brzeg kapelusza jaśniejszy, pomarańczowy do pomarańczowo-żółtego |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,8(min 0,5) – 2,5(max 4) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: równy lub nieznacznie ząbkowany, prążkowany do połowy wysokości kapelusza brzeg – kolor: jaśniejszy, żółtopomarańczowy |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: naga, gładka, matowa, sucha, wilgotna – prześwitująco prążkowana powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki wąskie, dość gęste hymenofor – nasada: blaszki wąsko przyrośnięte lub zbiegające z krótkim ząbkiem hymenofor – kolor: od blado żółtawoszarego do szaro-beżowego, ostrze od jaskrawo-pomarańczowego do blado pomarańczowo-żółtego hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: cienki miąższ – kolor: oliwkowo-szary, półprzezroczysty miąższ – zapach: słodki, owocowy, mączny lub lekko anyżowy miąższ – siła zapachu: wyraźny miąższ – smak: łagodny miąższ – siła smaku: niewyraźny miąższ – grubość w części głównej: Ø – 1 mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: prosty do zakrzywionego, równy, jędrny, elastyczny, kruchy trzon – struktura: pusty trzon – powierzchnia: całkowicie oprószona, z wyjątkiem wierzchołka (młode owocniki), podstawa gęsto pokryta włókienkami, gładka trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od żółtawego (górą) do pomarańczowego, ciemnobrązowego (dołem), bledszy od kapelusza trzon – średnica: 1 – 2(max 8) mm trzon – wysokość: 3,5 – 8 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (opadłe igliwie), gleba podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, częściej tereny górzyste, lasy mieszane, lasy liściaste (bardzo rzadko) siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: częściej tereny górzyste |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Świerk (najczęściej), Jodła (rzadziej), Buk (bardzo rzadko) gatunek będący podłożem: Świerk (najczęściej), Jodła (rzadziej), Jałowiec, Sosna, Buk (bardzo rzadko) gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – kształt: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały, bezbarwny zarodniki – kształt: wydłużone, rurkowate do cylindrycznych zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7,2 – 10,5 × 4 – 5,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Grzybówka pomarańczowoostrzowa jest uznana za niejadalna głównie ze względu na małe wymiary i zbyt kruchy miąższ. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Grzybówka cytrynowoostrzowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: jasna barwa owocnika |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Grzybówka złototrzonowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0