Grzybówka pomarańczowoostrzowa
kategoria: grzyb rodzina: grzybówkowate |
nazwa polska: Grzybówka pomarańczowoostrzowa inne nazwy polskie: Grzybówka pomarańczowoobrzeżona nazwa łacińska: Mycena aurantiomarginata inne nazwy łacińskie: Agaricus aurantiomarginatus 1821, Agaricus elegans 1801, Agaricus marginatus 1803, Mycena aurantiomarginata 1930, Mycena elegans 1871, Mycena elegans 1930 |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1872 r. |
powszechność: rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: V (narażone, zagrożone wyginięciem) |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: sierpień – listopad okres maksymalny: lipiec – listopad |
gatunek wieloletni: nie uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od stożkowego, stożkowato-wypukłego (młode owocniki) do parabolicznego, wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), z garbkiem lub bez, brzeg równy lub nieznacznie ząbkowany, prążkowany do połowy wysokości kapelusza owocnik – powierzchnia: naga, gładka, matowa, wilgotna – prześwitująco prążkowana owocnik – kolor: od szaro-brązowego, oliwko-brązowego, do ciemnobrązowego, brzeg kapelusza jaśniejszy, pomarańczowy do pomarańczowo-żółtego owocnik – średnica: (0,5)0,8 – 2,5(3),(4) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki wąskie, dość gęste hymenofor – nasada: blaszki wąsko przyrośnięte lub zbiegające z krótkim ząbkiem hymenofor – kolor: od blado żółtawoszarego do szarobeżowego, ostrze od jaskrawopomarańczowego do blado pomarańczowo-żółtego hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: pusty, prosty do zakrzywionego, równy, jędrny, elastyczny, kruchy trzon – powierzchnia: całkowicie oprószona, z wyjątkiem wierzchołka (młode owocniki), podstawa gęsto pokryta włókienkami, gładka trzon – kolor: od żółtawego (górą) do pomarańczowego, ciemnobrązowego (dołem), bledszy od kapelusza trzon – średnica: 1 – 2(8) mm trzon – wysokość: 3,5 – 8 cm miąższ – kształt: cienki, półprzezroczysty, grubość około 1 mm miąższ – kolor: oliwkowoszary miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: wyraźny, słodki, owocowy, mączny lub lekko anyżowy miąższ – smak: niewyraźny, łagodny pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: tak podłoże: drewno (opadłe igliwie), gleba sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy iglaste, częściej tereny górzyste, lasy mieszane, lasy liściaste (bardzo rzadko) gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk (najczęściej), Jodła (rzadziej), Jałowiec, Sosna, Buk (bardzo rzadko) gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (częściej pojedynczo) zarodniki – kształt: wydłużone, rurkowate do subcylindrycznych, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7,2 – 10,5 × 4 – 5,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały, bezbarwny |
ciekawostki |
---|
Grzybówka pomarańczowoostrzowa jest uznana za niejadalna głównie ze względu na małe wymiary i kruchy miąższ. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Grzybówka cytrynowoostrzowa | jasna barwa owocnika |
Grzybówka złototrzonowa | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia