Grzybówka pomarańczowoostrzowa

kategoria: grzyb
rodzina: grzybówkowate
nazwa polska: Grzybówka pomarańczowoostrzowa
inne nazwy polskie: Grzybówka pomarańczowoobrzeżona
nazwa łacińska: Mycena aurantiomarginata
inne nazwy łacińskie: Agaricus aurantiomarginatus 1821, Agaricus elegans 1801, Agaricus marginatus 1803, Mycena aurantiomarginata 1930, Mycena elegans 1871, Mycena elegans 1930
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1872 r.
powszechność: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
V (narażone, zagrożone wyginięciem)
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: sierpień – listopad
okres maksymalny: lipiec – listopad
gatunek wieloletni: nie
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od stożkowego, stożkowato-wypukłego (młode owocniki) do parabolicznego, wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), z garbkiem lub bez, brzeg równy lub nieznacznie ząbkowany, prążkowany do połowy wysokości kapelusza
owocnik – powierzchnia: naga, gładka, matowa, wilgotna – prześwitująco prążkowana
owocnik – kolor: od szaro-brązowego, oliwko-brązowego, do ciemnobrązowego, brzeg kapelusza jaśniejszy, pomarańczowy do pomarańczowo-żółtego
owocnik – średnica: (0,5)0,8 – 2,5(3),(4) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki wąskie, dość gęste
hymenofor – nasada: blaszki wąsko przyrośnięte lub zbiegające z krótkim ząbkiem
hymenofor – kolor: od blado żółtawoszarego do szarobeżowego, ostrze od jaskrawopomarańczowego do blado pomarańczowo-żółtego
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: pusty, prosty do zakrzywionego, równy, jędrny, elastyczny, kruchy
trzon – powierzchnia: całkowicie oprószona, z wyjątkiem wierzchołka (młode owocniki), podstawa gęsto pokryta włókienkami, gładka
trzon – kolor: od żółtawego (górą) do pomarańczowego, ciemnobrązowego (dołem), bledszy od kapelusza
trzon – średnica: 1 – 2(8) mm
trzon – wysokość: 3,5 – 8 cm
miąższ – kształt: cienki, półprzezroczysty, grubość około 1 mm
miąższ – kolor: oliwkowoszary
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: wyraźny, słodki, owocowy, mączny lub lekko anyżowy
miąższ – smak: niewyraźny, łagodny
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: Ø
higrofaniczność: tak

podłoże: drewno (opadłe igliwie), gleba
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, częściej tereny górzyste, lasy mieszane, lasy liściaste (bardzo rzadko)
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk (najczęściej), Jodła (rzadziej), Jałowiec, Sosna, Buk (bardzo rzadko)
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie (częściej pojedynczo)

zarodniki – kształt: wydłużone, rurkowate do subcylindrycznych, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7,2 – 10,5 × 4 – 5,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, bezbarwny
ciekawostki
Grzybówka pomarańczowoostrzowa jest uznana za niejadalna głównie ze względu na małe wymiary i kruchy miąższ.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Grzybówka cytrynowoostrzowajasna barwa owocnika
Grzybówka złototrzonowaØ

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page