Grzybówka różowa

kategoria: grzyb
rodzina: grzybówkowate
nazwa polska: Grzybówka różowa
inne nazwy polskie: Grzybówka czysta forma różowa
nazwa łacińska: Mycena rosea
inne nazwy łacińskie: Agaricus roseus (1803), Mycena pura (1936), Mycena rosea (2005)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1987 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: maj – październik
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od kulistego (młode owocniki) do płaskiego, rozpostartego (starsze owocniki), garb na środku kapelusza (w dni suche żółtawy), brzeg ostry
owocnik – powierzchnia: gładka, wilgotna
owocnik – kolor: od bladoróżowego do różowego (brzeg jaśniejszy od reszty kapelusza)
owocnik – średnica: 2 – 6 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: blaszki rzadkie, brzuchate, ostrza blaszek gładkie, nieznacznie poszarpane
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie wykrojone i wąskie
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do bladoróżowego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, prosty (niekiedy wygięty), o nieco zgrubiałej podstawie, od pełnego (młode owocniki) do rurkowatego, pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: delikatnie włóknista, połyskliwa
trzon – kolor: białawy, białoróżowy
trzon – średnica: 0,4 – 1 cm
trzon – wysokość: 4 – 7(10) cm
miąższ – kształt: cienki, wodnisty, kruchy,w trzonie nieco łykowaty
miąższ – kolor: biały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: rzodkwi
miąższ – smak: rzodkwi
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: tak, w dni wilgotne kapelusz prążkowany

podłoże: gleba (wapienna, żyzna, ściółka leśna)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Buk, Dąb
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie

zarodniki – kształt: szerokoeliptyczne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 9 × 2,5 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Grzybówka różowa wykazuje działania halucynogenne.
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
– muskaryna
objawy zatrucia
– nadmierne pocenie się
– zaburzenia wzroku połączone ze zwężeniem źrenic
– nudności
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Grzybówka fioletowawa
 odcień bardziej fioletowy, występuje w lasach iglastych

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.