Jeżoskórka ostrołuskowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: pieczarkowate
nazwa polska: Jeżoskórka ostrołuskowa
inne nazwy polskie: Czubajeczka ostrołuskowa, Czubajka Friesa, Czubajka ostrołuskowata
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Echinoderma asperum
synonimy łacińskie: Lepiota aspera, Lepiota friesii, Cystolepiota aspera

nazwa angielska: Freckled Dapperling
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1793 r.
aktualna klasyfikacja: Marcel Bon, 1991 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji, na południowej tylko w południowej części Ameryki Północnej i w Australii
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – październik
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do wypukłego, rozpostartego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: brązowy, rdzawogliniastobrązowy, ciemniejszy w centrum
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 12(max 15) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: koncentrycznie pokryta czarniawo brązowymi odstającymi łuskami, które odpadają
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, na końcach rozwidlone, przy pierścieniu nieregularnie drobno bruzdkowane
hymenofor – nasada: blaszki wolne
hymenofor – kolor: od białego do kremowego
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: od miękkiego (w kapeluszu) do łykowatego (w trzonie)
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: nieprzyjemny, korzenny
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: kwaśny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, twardy, zwarty
trzon – struktura wewnętrzna: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: 0,7 – 1,5(max 2) cm
trzon – wysokość: 4 – 8(max 12) cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: bulwiasto rozszerzona
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: tak
pierścień – kształt: szeroki, błoniasty, zwisający, postrzępiony, zrośnięty z trzonem
pierścień – trwałość: trwały
pierścień – kolor: białawy z wierzchu, od spodu brązowawy
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: kilkanaście owocników
kształt grupy: rozproszona
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: gleba żyzna
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy liściaste, parki, zarośla, ogrody
siedlisko – właściwości: cieniste i wilgotniejsze miejsca
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: sierpień – październik
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: długo eliptyczne
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6,5 – 11 × 2 – 3,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
– wymioty
– biegunka
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Jeżoskórka brązowawa
nazwa łacińska: Echinoderma jacobi
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny:
nazwa polska: Jeżoskórka czarnoostrzowa
nazwa łacińska: Echinoderma hystrix
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny:
nazwa polska: Jeżoskórka ciernista
nazwa łacińska: Echinoderma echinaceum
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: trzon pokrytym ostrymi łuseczkami (pod pierścieniem, mniejsze owocniki
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.