Kielonka błyszcząca
kategoria: grzyb rodzina: Caloscyphaceae |
nazwa polska: Kielonka błyszcząca inne nazwy polskie: Ø nazwa łacińska: Caloscypha fulgens inne nazwy łacińskie: Barlaea fulgens, Geniculodendron pyriforme (1974), Lamprospora fulgens (1936), Otidella fulgens (1889), Peziza fulgens (1822), Pseudoplectania fulgens |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1822 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: sporadyczny ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: kwiecień – lipiec okres maksymalny: marzec – lipiec |
gatunek wieloletni: nie uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: miseczkowaty, uchowaty owocnik – kształt: od kulistego z otworem na górze (młode owocniki), do nieregularnego pucharka, miseczki, talerzyka (starsze owocniki), brzeg często popękany (starsze owocniki), brzeg od prostego do pofalowanego owocnik – powierzchnia: powierzchnia wewnętrza (zarodnikowa) – gładka, powierzchnia zewnętrzna – chropowata, oprószona, drobno ziarnista, mączna owocnik – kolor: wewnętrzna strona intensywnie żółta, barwiąca się na niebiesko-zielono, pomarańczowa (w dni suche), strona zewnętrzna niebieska do zielonawoniebieskiej (szczególnie w kierunku brzegu) owocnik – średnica: 0,5 – 5(8, 15) cm owocnik – wysokość: 1 – 3 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: brak lub centryczny trzon – kształt: brak lub krótki, często wiązka niebiesko-zielonych korzonków (fragmentów grzybni), niby-trzonek trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: bardzo kruchy, woskowaty, cienki, 1 – 2 mm grubości miąższ – kolor: kolor owocnika lub nieco jaśniejszy, kremowy, jasnożółty miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie lub delikatnie na niebieskawy miąższ – zapach: niewyraźny, karbolowy miąższ – smak: łagodny lub delikatnie piekący, słodki smak orzeszków piniowych pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (żyzna, wapienna lub neutralna), drewno (rzadko, zgniłe, zagrzebane drewno drzew liściastych, resztki szyszek, nasion, igieł) sposób odżywiania: saprotrof, symbiont (rzadziej) terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane, teren górzyste (najczęściej), tereny podmokłe, zarośla, miejsca widne, torfowiska, ogrody, parki, obrzeża dróg gatunek organizmu sąsiadującego: Jodła, Świerk, Sosna, Wierzba, Topola, Głóg, Brzoza, Grab gatunek organizmu będącego podłożem: Jodła, Świerk, Sosna gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Jodła gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (częściej w skupiskach) zarodniki – kształt: kuliste lub prawie kuliste, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 5,5 × 7,5(8) μm wysyp zarodników – kolor: białawy |
ciekawostki |
---|
Kielonka błyszcząca występuję w podobnych miejscach co Smardze i Smardzówki (np. Naparstniczka czeska). Spotkanie Kielonki prognozuje, że w tym samym miejscu, nieco później, mogą pojawić się Smardze. |
Bardzo rzadko można spotkać białą (biało-niebieską) odmianę tego grzyba – Caloscypha fulgens f. caesioalba. |
Owocniki pojawiają się tuż po pierwszych roztopach śniegu. Są odporne na niskie temperatury. Kielonka błyszcząca to grzyb wczesno-wiosenny i niekiedy żerując na nasionach drzew iglastych przyczynia się do ich obumierania, zanim będą miały szansę wykiełkować. |
Gatunek ten uznaje się za niejadalny ze względu na niewystarczającą ilość badań pod kątem przydatności/toksyczności oraz ze względu na niewyraźnye smak, zapach oraz delikatność i kruchość owocników. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Caloscypha fulgens, gdzie Caloscypha oznacza “piękny kubek”, a fulgens “jasny kolor”. |
uwagi |
---|
Znajduje się w Czerwonej Księdze Gatunków Chronionych na Słowacji. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Czarka austriacka | czerwonawa barwa, brak niebieskiego odcienia |
Czarka szkarłatna | czerwonawa barwa, brak niebieskiego odcienia |
Dzieżka pomarańczowa | pomarańczowa barwa, brak niebieskiego odcienia |
Garstnica wypaleniskowa | brązowa barwa, brak niebieskiego odcienia |
Kustrzebka wygięta | brązowa barwa, brak niebieskiego odcienia |
Peziza arvernensis | brązowa barwa, brak niebieskiego odcienia |
Uchówka ośla | brak niebieskiego odcienia, owocniki rozcięte jednostronnie |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia