Kisielnica kędzierzawa
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: uszakowce rodzina: kisielnicowate |
charakterystyka: niejadalny, powszechny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Kisielnica kędzierzawa inne nazwy polskie: Kisielec brodawkowany, Kisielec kędzierzawy, Kisielec przypłaszczony, Wypotek gruczołkowaty, Wypotek gruczołkowy nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Exidia nigricans synonimy łacińskie: Exidia applanata (1832), Exidia neglecta (1888), Exidia plicata (1839), Exidia tenax (1879), Tremella cinerea (1851), Tremella faginea (1895), Tremella nigra (1851), Tremella plana (1780) nazwa angielska: Witches’ butter, Warlock’s Butter |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1998 r. pierwsza klasyfikacja: William Withering, 1776 r. aktualna klasyfikacja: Peter Roberts |
powszechność w kraju: powszechny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie i Nowej Zelandii oraz w niektórych częściach Ameryki Północnej |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: brak zapach ogólny: brak wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: galaretowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od kulistego lub miseczkowatego (młode owocniki) do mózgowato-pofałdowanego (starsze owocniki), poduszeczkowaty, owocniki pozrastane ze sobą część główna owocnika – kolor: od szarego do czarnego, smolisto-czarny, ciemnogranatowy[2] |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,3 – 2,5(max 3) cm owocnik – wysokość: 0,5 – 2 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: delikatnie punktowana, błyszcząca powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: galaretowaty miąższ – kolor: od brązowego do czarnego miąższ – zapach: brak[1], lekko grzybowy[2], mdły[3] miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: brak, mdły[3] miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: niezmienny zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: owocniki pozrastane ze sobą |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno drzew liściastych, drewno stojące oraz leżące na ziemi, pnie, gałęzie, drewno pozbawione kory, na korze, miejsca cięcia) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: mocno przylegający do podłoża[2] |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, parki, ogrody siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: pospolity na niżu oraz w dolnych partiach górskich |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb, Buk, Leszczyna, Jesion, Grab, Brzoza gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: preferuje miesiące chłodne i wilgotne |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: cylindryczne, wygięte zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bezbarwny zarodniki – wymiary: 9,5 – 23 × 3,5 – 7 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Owocniki Kisielnicy kędzierzawej zawsze są ze sobą pozrastane i tworzą jedną, dużą, pofałdowaną masę. Taka masa może mieć szerokość nawet 30 cm. [2] |
W dawnej Anglii gatunek ten nazywano Masłem czarownic w Szwecji zaś Masłem trolli. W Anglii wierzono, że jest to masło rozrzucane przez czarownice nocą. Ponieważ czarownice kojarzone były ze złem i szpetotą, również ich masło było czarne, brzydkie i szpetne. [1] |
Cechą kisielnic jest to, że w zależności od warunków zewnętrznych mogą one wysychać, a kontynuować wzrost po ponownym nawilżeniu. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Kisielnica smołowata nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: owocniki mniejsze i płaskie, występuje na drewnie drzew iglastych |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Kisielnica trzoneczkowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: talerzykowate owocniki, pokryte kolcami |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kisielnica_k%C4%99dzierzawa
[2] źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/k/vl/block/page/23/item/847
[3] źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Exidia-nigricans/
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1