Kisielnica trzoneczkowa

kategoria: grzybrodzina: uszakowate
nazwa polska: Kisielnica trzoneczkowa
inne nazwy polskie: Kisielec trzoneczkowy, Wypotek przecięty
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Exidia glandulosa
synonimy łacińskie: Auricularia truncata (1870), Exidia grambergii (1926), Exidia spiculosa, Exidia truncata (1822), Gyraria spiculosa, Tremella glandulosa, Tremella spiculosa
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1789 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1822 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowe
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji i Australii
sezon: Ø
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: galaretowaty
owocnik – kształt: krążkowaty, miseczkowaty lub kieliszkowaty, boki owocnika nie przyklejają się do podłoża
owocnik – powierzchnia: górna – błyszcząca, gładka, drobno brodawkowana, pofałdowana (starsze owocniki), dolna – powierzchnia matowa, nieco jaśniejsza od górnej
owocnik – kolor: czarny lub brązowo-czarny
owocnik – średnica: 2 – 9 cm
owocnik – wysokość: 1 – 4 cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od dość twardego, jędrnego (młode owocniki) do miękkiego, rozpływającego się (starsze owocniki), galaretowaty, dość zwarty
miąższ – kolor: oliwkowo-szary lub szarobrązowy
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: krótki, stożkowaty, dość gruby
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (opadłe gałęzie drzew, pniaki)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, częściej tereny nizinne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy, Lipa
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: niewielkie klastry, owocniki nie zrastają się ze sobą lub tylko brzegami
zarodniki:
zarodniki – kształt: cylindryczne, wygięte, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 14(min 12) – 17(max 23) × 4,5 – 6(max 7) μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: gatunek ten występuje najczęściej w okresach wilgotnych
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Cechą kisielnic jest to, że w zależności od warunków zewnętrznych mogą one wysychać, a kontynuować wzrost po ponownym nawilżeniu.
Niekiedy na owocnikach Kisielnicy trzoneczkowej można spotkać pasożyta – Heteromycophaga glandulosae.
W niektórych krajach grzyb ten nazywany jest Masłem czarownic lub Czarnym masłem czarnownic.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Exidia glandulosa, gdzie glandul- “gruczoł”, a -osa oznacza “obfitość”. Glandulosa odnosi się do gruczołów na powierzchni podstawczaka.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Kisielnica trzoneczkowa znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce, Danii, Norwegii, Finlandii.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Kisielnica trzoneczkowa powoduje białą zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Kisielnica kędzierzawa
cechy odróżniające: owocniki większe, mózgowato-pofałdowane, bez trzonu, bokami przyrośnięte do podłoża, pod mikroskopem obydwa te gatunki są nie do odróżnienia – jednak badania DNA wykazały, że to dwa różne gatunki
gatunek podobny: Kisielnica krążkowata
cechy odróżniające: występują głównie na Brzozach, owocniki jaśniejsze, brązowawe, z różowym odcieniem, mniejsze
gatunek podobny: Kisielnica smołowata
cechy odróżniające: na drewnie drzew iglastych
gatunek podobny: Kisielnica wierzbowa
cechy odróżniające: występuje na wierzbach i olszach, owocniki jaśniejsze, brązowe, żółtobrązowe (młode owocniki), mniejsze
gatunek podobny: Prószyk brudzący
cechy odróżniające: czarny wysyp zarodników, brudzące się palce przy dotyku powierzchni owocnika

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.