Kisielnica trzoneczkowa
kategoria: grzyb | rodzina: uszakowate |
nazwa polska: Kisielnica trzoneczkowa inne nazwy polskie: Kisielec trzoneczkowy, Wypotek przecięty nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Exidia glandulosa synonimy łacińskie: Auricularia truncata (1870), Exidia grambergii (1926), Exidia spiculosa, Exidia truncata (1822), Gyraria spiculosa, Tremella glandulosa, Tremella spiculosa |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1789 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1822 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowe kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji i Australii |
sezon: Ø okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: galaretowaty owocnik – kształt: krążkowaty, miseczkowaty lub kieliszkowaty, boki owocnika nie przyklejają się do podłoża owocnik – powierzchnia: górna – błyszcząca, gładka, drobno brodawkowana, pofałdowana (starsze owocniki), dolna – powierzchnia matowa, nieco jaśniejsza od górnej owocnik – kolor: czarny lub brązowo-czarny owocnik – średnica: 2 – 9 cm owocnik – wysokość: 1 – 4 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: od dość twardego, jędrnego (młode owocniki) do miękkiego, rozpływającego się (starsze owocniki), galaretowaty, dość zwarty miąższ – kolor: oliwkowo-szary lub szarobrązowy miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: krótki, stożkowaty, dość gruby trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (opadłe gałęzie drzew, pniaki) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, częściej tereny nizinne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy, Lipa gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: Ø kształt grupy: niewielkie klastry, owocniki nie zrastają się ze sobą lub tylko brzegami |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: cylindryczne, wygięte, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 14(min 12) – 17(max 23) × 4,5 – 6(max 7) μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: gatunek ten występuje najczęściej w okresach wilgotnych wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Cechą kisielnic jest to, że w zależności od warunków zewnętrznych mogą one wysychać, a kontynuować wzrost po ponownym nawilżeniu. |
Niekiedy na owocnikach Kisielnicy trzoneczkowej można spotkać pasożyta – Heteromycophaga glandulosae. |
W niektórych krajach grzyb ten nazywany jest Masłem czarownic lub Czarnym masłem czarnownic. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Exidia glandulosa, gdzie glandul- “gruczoł”, a -osa oznacza “obfitość”. Glandulosa odnosi się do gruczołów na powierzchni podstawczaka. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Kisielnica trzoneczkowa znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce, Danii, Norwegii, Finlandii. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Kisielnica trzoneczkowa powoduje białą zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Kisielnica kędzierzawa |
cechy odróżniające: owocniki większe, mózgowato-pofałdowane, bez trzonu, bokami przyrośnięte do podłoża, pod mikroskopem obydwa te gatunki są nie do odróżnienia – jednak badania DNA wykazały, że to dwa różne gatunki |
gatunek podobny: Kisielnica krążkowata |
cechy odróżniające: występują głównie na Brzozach, owocniki jaśniejsze, brązowawe, z różowym odcieniem, mniejsze |
gatunek podobny: Kisielnica smołowata |
cechy odróżniające: na drewnie drzew iglastych |
gatunek podobny: Kisielnica wierzbowa |
cechy odróżniające: występuje na wierzbach i olszach, owocniki jaśniejsze, brązowe, żółtobrązowe (młode owocniki), mniejsze |
gatunek podobny: Prószyk brudzący |
cechy odróżniające: czarny wysyp zarodników, brudzące się palce przy dotyku powierzchni owocnika |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0