Kisielnica wierzbowa
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: uszakowce rodzina: uszakowate |
charakterystyka: niejadalny, sporadyczny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Kisielnica wierzbowa inne nazwy polskie: Kisielec wierzbowy nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Exidia recisa synonimy łacińskie: Tremella sagarum (1782), Peziza gelatinosa (1790), Tremella boletiformis (1812), Tremella recisa (1813), in Sturm, Tremella salicum (1822), Bulgaria recisa (1826), Exidia gelatinosa (1830), Exidia straminea (1851) nazwa angielska: Amber Jelly, Willow Jelly, Amber Jelly Roll |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: L.P.Fr. Ditmar, 1813 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1822 r. |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: rosnący ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: wystepuje w Europie, północnej Azji i Ameryce Północnej |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: niewyraźny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: bursztynowa barwa, wierzbowe podłoże, podmokłe siedlisko |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: galaretowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kulisty, stożkowaty (odwrócony stożek), u nasady często jamkowato-pofałdowany, galaretowato-miękki [1], delikatne owocniki, często pofałdowane część główna owocnika – kolor: od żółtobrązowego, bursztynowego (młode owocniki) do czerwonobrązowego, ciemnego (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 1(min 0,5) – 4 cm owocnik – wysokość: 1(min 0,5) – 2 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: górna (zarodnikowa) – gładka, błyszcząca, drobnoziarnista, dolna – gładka, matowa powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: miękki, galaretowaty miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: niewyraźny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak lub nie (owocniki umieszczone są punktowo do podłoża co często można określić mianem trzonu) trzon – typ: centryczny lub ekscentryczny trzon – kształt: krótki trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: w czasie suszy i mrozów kurczy się nawet do grubości około 1 mm, ale po opadach ponownie wraca w pełni sił do życia wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: od kilku do kilkunastu owocników kształt grupy: owocniki sąsiadują ze sobą |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (uschłe ale nie opadłe gałązki drzew i krzewów liściastych) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, zarośla siedlisko – właściwości: tereny podmokłe, bagienne, nad potokami, zbiornikami wodnymi, często na wysokości oczu forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Wierzba biała, Wierzba iwa, Wierzba szara, Wierzba krucha, Lipa, Olsza szara, Olsza czarna Czereśnia ptasia, Topola osika [1] gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: styczeń – grudzień pora wzrostu: okresy dużej wilgotności, dni chłodne |
hymenium: |
hymenium – kształt: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: cylindryczno-allantoidalne zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: półprzezroczyste zarodniki – wymiary: 14(min 10) – 15(max 17) × 2,5 – 4 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
galeria obrazująca hymenofor
informacje |
ciekawostki |
---|
Owocniki Kisielnicy wierzbowatej oglądane pod światło przypominają swą barwą i intensywnością bursztyny. |
Owocniki tego gatunku w czasie suszy i mrozów kurczą się nawet do grubości 1 mm, ale po opadach ponownie wracają w pełni sił do życia. |
Niektóre, nieliczne, źródła podają, że gatunek ten rośnie także na gałązkach drzew żywych.[2] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Kisielnica wierzbowa znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, ze statusem V (narażone, zagrożone wyginięciem), ale raczej nie jest z nim tak źle bo wiele osób zgłasza jego stanowiska. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kisielnica_wierzbowa
[2] źródło: https://www.mycoquebec.org/bas.php?l=r&nom=Exidia%20recisa%20/%20Exidie%20obconique&post=Exidia&gro=109&tag=Exidia%20recisa
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0