Klejek czerwonawy

kategoria: grzybrodzina: klejówkowate
nazwa polska: Klejek czerwonawy
inne nazwy polskie: Bedłka lepak, Czop jemiołak, Klejek lepki, Klejówka lepka, Klejówka mała
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Chroogomphus rutilus
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r.
aktualna klasyfikacja: Orson Knapp Miller, 1964 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej i Europie, podano jego stanowiska także w Korei i Japonii [1]
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny średniej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego z podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do spłaszczonego (starsze owocniki), kapelusz czasami z niskim garbkiem
owocnik – powierzchnia: gładka i błyszcząca (suche dni), silnie śluzowata (wilgotne dni)
owocnik – kolor: miedzianobrązowy[1]
owocnik – średnica: 4 – 15 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki bardzo grube, rzadkie, często rozwidlone
hymenofor – nasada: blaszki daleko zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od miedzianoszarego (młode owocniki) do ciemnopurpurowo-brązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 3 – 10 mm
miąższ – kształt: gruby, jędrny
miąższ – kolor: pomarańczowożółty, chromowożółty w podstawie trzonu[1]
miąższ – zapach: niewyraźny[1]
miąższ – smak: łagodny[1]
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: długi, wysmukły, mięsisty, w dole zwężony, pełny, bardzo mocny
trzon – powierzchnia: z delikatnym, zygzakowatym wzorkiem z ochrowej osłony, włóknisto bruzdowana, lekko lepka
trzon – kolor: od miedzianopomarańczowego do żółtobrązowawego
trzon – średnica: 1 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 5 – 18 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: młode owocniki otoczone pajęczynowatą osłoną [1]
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie (lub bardzo niewyraźna strefa pierścieniowa)
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (wapienna, zasadowa)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Jodła pospolita, Sosna zwyczajna, Kosodrzewina
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (najczęściej pojedynczo)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: wydłużone, elipsoidalno-wrzecionowate, gładkie
zarodniki – kolor: brązowożółte
zarodniki – wymiary: 17 – 23 × 5,5 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: oliwkowoczarny
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: tak, na karminowy [1]
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek niedopuszczony do obrotu.
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– gotowanie
W trakcie gotowania owocnik ten przyjmuje fioletowo-czerwoną barwę (podobnie jak Maślak sitarz).
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Klejek alpejski
cechy odróżniające: filcowaty kapelusz
gatunek podobny: Klejówka świerkowa
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Zasłonak rudawy
cechy odróżniające: zamszowy kapelusz
gatunek podobny: Zasłonak rudy
cechy odróżniające: zamszowy kapelusz

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Klejek_czerwonawy

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.