Klejek czerwonawy
kategoria: grzyb | rodzina: klejówkowate |
nazwa polska: Klejek czerwonawy inne nazwy polskie: Bedłka lepak, Czop jemiołak, Klejek lepki, Klejówka lepka, Klejówka mała nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Chroogomphus rutilus synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r. aktualna klasyfikacja: Orson Knapp Miller, 1964 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej i Europie, podano jego stanowiska także w Korei i Japonii [1] |
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: lipiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego z podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do spłaszczonego (starsze owocniki), kapelusz czasami z niskim garbkiem owocnik – powierzchnia: gładka i błyszcząca (suche dni), silnie śluzowata (wilgotne dni) owocnik – kolor: miedzianobrązowy[1] owocnik – średnica: 4 – 15 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki bardzo grube, rzadkie, często rozwidlone hymenofor – nasada: blaszki daleko zbiegające na trzon hymenofor – kolor: od miedzianoszarego (młode owocniki) do ciemnopurpurowo-brązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 3 – 10 mm miąższ – kształt: gruby, jędrny miąższ – kolor: pomarańczowożółty, chromowożółty w podstawie trzonu[1] miąższ – zapach: niewyraźny[1] miąższ – smak: łagodny[1] trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: długi, wysmukły, mięsisty, w dole zwężony, pełny, bardzo mocny trzon – powierzchnia: z delikatnym, zygzakowatym wzorkiem z ochrowej osłony, włóknisto bruzdowana, lekko lepka trzon – kolor: od miedzianopomarańczowego do żółtobrązowawego trzon – średnica: 1 – 2,5 cm trzon – wysokość: 5 – 18 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: młode owocniki otoczone pajęczynowatą osłoną [1] osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: nie (lub bardzo niewyraźna strefa pierścieniowa) pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (wapienna, zasadowa) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek sąsiadujący: Jodła pospolita, Sosna zwyczajna, Kosodrzewina gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie (najczęściej pojedynczo) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: wydłużone, elipsoidalno-wrzecionowate, gładkie zarodniki – kolor: brązowożółte zarodniki – wymiary: 17 – 23 × 5,5 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: oliwkowoczarny |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: tak, na karminowy [1] trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek łatwy w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek niedopuszczony do obrotu. |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– marynowanie – gotowanie |
W trakcie gotowania owocnik ten przyjmuje fioletowo-czerwoną barwę (podobnie jak Maślak sitarz). |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Klejek alpejski |
cechy odróżniające: filcowaty kapelusz |
gatunek podobny: Klejówka świerkowa |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Zasłonak rudawy |
cechy odróżniające: zamszowy kapelusz |
gatunek podobny: Zasłonak rudy |
cechy odróżniające: zamszowy kapelusz |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Klejek_czerwonawy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0