Kolczak obłączasty
kategoria: grzyb rodzina: kolczakowate |
nazwa polska: Kolczak obłączasty inne nazwy polskie: Kolczak blaszkowaty, Kolczak obłączysty, Sarna zaroślowa, Siarna, Skrzypiel nazwa łacińska: Hydnum repandum inne nazwy łacińskie: Ø |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Feliks Berdau, 1876 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: dopuszczony |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: lipiec – październik okres maksymalny: lipiec – listopad |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy kolczasty owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do spłaszczonego, nierównego (starsze owocniki), zmienny, brzeg podgięty i nieregularny owocnik – powierzchnia: sucha, gładka, czasem delikatnie omszona, matowa, od zamszowej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki) owocnik – kolor: od białawego do bladopomarańczowego owocnik – średnica: 4 – 15(17) cm owocnik – wysokość: 4 – 8 cm hymenofor – typ: kolczasty hymenofor – kształt: kolce gęste, kruche, łatwo się odłamują, szydlasto-szpiczaste hymenofor – nasada: kolce nieco zbiegające po trzonie hymenofor – kolor: od białawego do bladopomarańczowego hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: 2 – 6 mm trzon – typ: ekscentryczny (częściej), centryczny (rzadziej) trzon – kształt: twardy, pełny, często nieregularnie powyginany trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: od białego, kremowego do rdzawobrązowawego, po uskzodzeniu może zmieniać kolor na chromowożółty trzon – średnica: 1,5 – 4 cm trzon – wysokość: 3 – 7 cm miąższ – kształt: kruchy, twardy, mięsisty, gruby, zwarty, stopniowo przechodzący w kapelusz, krępy miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtawego (starsze owocniki) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: przyjemny miąższ – smak: przyjemny (starsze owocniki gorzkawe, kwaskowate) pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (ilasta, wapienna) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane, częściej na terenach górzystych gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Świerk, Buk gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie, (czasami kilka owocników zrośnięte ze sobą) zarodniki – kształt: gładkie, prawie kuliste zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 6,5 – 9 × 5,5 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: od białego do bladokremowego |
ciekawostki |
---|
Do spożycia zbiera się młode owocniki. Kolce należy usunąć gdyż nie prezentują się apetycznie. |
Kolczak obłączasty tworzy niekiedy tzw. czarcie kręgi/koła. |
Powierzchnia kolców to powierzchnia zarodnikowa. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– suszenie – konserwowanie – smażenie – duszenie – gotowanie – jako grzyb domieszkowy |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Bielaczek owczy | Ø |
Kolczak rudawy | bardziej intensywny kolor, kolce nie zbiegają na trzon, są wyraźnie odcięte od trzonu |
Pieprznik jadalny | brak kolców |
Sarniak świerkowy | większe owocniki, ciemny kolor, łuski na powierzchni kapelusza |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia