Kolczak rudawy

kategoria: grzyb
rodzina: kolczakowate
nazwa polska: Kolczak rudawy
inne nazwy polskie: Kolczak czerwonożółty, Kolczak rudy
nazwa łacińska: Hydnum rufescens
inne nazwy łacińskie: Dentinum rufescens (1821), Hydnum repandum (1961), Hydnum repandum (1825), Hydnum repandum (1859), Hydnum sulcatipes (1907), Tyrodon rufescens (1889)
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
 jadalny niskiej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: czerwiec – listopad
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy kolczasty
owocnik – kształt: kapelusz od łukowatego (młode owocniki) do zagłębionego, powyginanego (starsze owocniki), brzeg kapelusza ostry i falisty
owocnik – powierzchnia: naga, gładka
owocnik – kolor: od rdzawożółtego (młode owocniki) do rdzawoczerwonego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 3 – 8 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: kolczasty
hymenofor – kształt: kolce gęste, kruche, na końcach często są rozszczepione (starsze owocniki)
hymenofor – nasada: kolce zazwyczaj nie zbiegają na trzon
hymenofor – kolor: żółtopomarańczowy
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – 5 mm
trzon – typ: centryczny, ekscentryczny (rzadziej)
trzon – kształt: gruby, pełny
trzon – powierzchnia: gładka
trzon – kolor: białawy, żółtopomarańczowe plamy, uciśnięty żółknie
trzon – średnica: 1 – 2 cm
trzon – wysokość: 3 – 8 cm
miąższ – kształt: kruchy, twardy
miąższ – kolor: żółty, rdzawoczerwony
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: niewyraźny, przyjemny
miąższ – smak: niewyraźny, gorzkawy (starsze owocniki)
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba (wapienna, kwaśna)
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca ciepłe
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie

zarodniki – kształt: szeroko eliptyczne lub niemal okrągłe, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6,5 – 9 × 5,5 – 8 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Kolczak obłączastyjaśniejszy, zazwyczaj większy, kolce bladożółte, zazwyczaj zbiegające na przeważnie niecentryczny trzon
Pieprznik jadalnyhymenofor żyłkowaty, delikatniejsze owocniki

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page