Kolczak rudawy
kategoria: grzyb rodzina: kolczakowate |
nazwa polska: Kolczak rudawy inne nazwy polskie: Kolczak czerwonożółty, Kolczak rudy nazwa łacińska: Hydnum rufescens inne nazwy łacińskie: Dentinum rufescens (1821), Hydnum repandum (1961), Hydnum repandum (1825), Hydnum repandum (1859), Hydnum sulcatipes (1907), Tyrodon rufescens (1889) |
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: czerwiec – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy kolczasty owocnik – kształt: kapelusz od łukowatego (młode owocniki) do zagłębionego, powyginanego (starsze owocniki), brzeg kapelusza ostry i falisty owocnik – powierzchnia: naga, gładka owocnik – kolor: od rdzawożółtego (młode owocniki) do rdzawoczerwonego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 3 – 8 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: kolczasty hymenofor – kształt: kolce gęste, kruche, na końcach często są rozszczepione (starsze owocniki) hymenofor – nasada: kolce zazwyczaj nie zbiegają na trzon hymenofor – kolor: żółtopomarańczowy hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – 5 mm trzon – typ: centryczny, ekscentryczny (rzadziej) trzon – kształt: gruby, pełny trzon – powierzchnia: gładka trzon – kolor: białawy, żółtopomarańczowe plamy, uciśnięty żółknie trzon – średnica: 1 – 2 cm trzon – wysokość: 3 – 8 cm miąższ – kształt: kruchy, twardy miąższ – kolor: żółty, rdzawoczerwony miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: niewyraźny, przyjemny miąższ – smak: niewyraźny, gorzkawy (starsze owocniki) pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (wapienna, kwaśna) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca ciepłe gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie zarodniki – kształt: szeroko eliptyczne lub niemal okrągłe, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 6,5 – 9 × 5,5 – 8 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Kolczak obłączasty | jaśniejszy, zazwyczaj większy, kolce bladożółte, zazwyczaj zbiegające na przeważnie niecentryczny trzon |
Pieprznik jadalny | hymenofor żyłkowaty, delikatniejsze owocniki |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia