Koralówka sosnowa
kategoria: grzyb | rodzina: koralówkowate |
nazwa polska: Koralówka sosnowa inne nazwy polskie: Gałęziak sosnowy nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Ramaria eumorpha synonimy łacińskie: Clavaria eumorpha (1888), Clavaria invalii (1919), Clavaria spinulosa (1888), Clavariella eumorpha (1889), Clavariella spinulosa (1882), Phaeoclavulina eumorpha (2011), Ramaria invalii (1933) |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1882 r. aktualna klasyfikacja: Edred John Henry Corner, 1950 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny, grzyb nadrzewny |
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: lipiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje w Europie, obu Amerykach, Afryce, Australii i Azji |
trudność identyfikacji: trudne |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: kilka źródeł opisuje ten gatunek jako gatunek warunkowo jadalny (tylko młode owocniki do dłuższej obróbce) |
opis |
---|
owocnik – typ: klawarioidalny owocnik – kształt: krzaczasty, silnie rozgałęziony, z podstawy wyrastają cienkie równolegle gęsto ułożone gałązki, gałązki przeważnie wyrastają pionowo, są dość równe, średnica gałązek to 1 – 5 mm, każda gałązka zakończona dwoma lub trzema wierzchołkami, owocnik w kształcie koralowca, krzewu owocnik – powierzchnia: gładka owocnik – kolor: od bladożółtego poprzez cynamonowy do brązowego, gałązki na końcach nieco jaśniejsze owocnik – średnica: 2 – 6 cm owocnik – wysokość: 2 – 10 cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: od kruchego (młode owocniki) do elastycznego, jędrnego, gumowatego (starsze owocniki) miąższ – kolor: biało-kremowy lub żółtawy miąższ – zapach: silny, niemiły, lekko kwaśny, mdły, rzodkiewkowy (szczególnie podczas suszenia) miąższ – smak: gorzki, łagodny(rzadko), z lekką goryczką trzon – typ: centryczny trzon – kształt: krótki, wyraźny, cylindryczny, często nieco spłaszczony trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: żółto-ochrowy, u podstawy z kremową lub żółtą grzybnią, kolor gałęzi lub nieco ciemniejszy trzon – średnica: 0,5 – 1,5 cm trzon – wysokość: 1 – 2,5 cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na różowy, pomarańczowy, czerwonawy, czerwonawo-brązowy |
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (ściółka leśna), drewno (szczątki zbutwiałych drzew, gałęzi, stare korzenie) sposób odżywiania: Ø terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste(rzadko), wśród mchów, lasy mieszane, miejsca wilgotne, miejsca zacienione gatunek organizmu sąsiadującego: Sosna, Świerk, Modrzew gatunek organizmu będącego podłożem: najczęściej: Sosna, Świerk, Jodła, rzadziej: Brzoza, Osika, Dąb, Klon, Jesion, Buk gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: często tworzy rzędy lub czarcie kręgi |
zarodniki – kształt: podłużno-owalny lub jajowaty, powierzchnia brodawkowata zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 6 – 11(min 9) × 3,5 – 6(min 4) μm wysyp zarodników – kolor: ochrowy, żółto-ochrowy |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Koralówka sosnowa to grzyb bardzo rzadki w Niemczech i Szwajcarii. |
99% źródeł kwalifikuje ten gatunek jako niejadalny ale kilka źródeł/atlasów (litewski, rumuński oraz izraelski) mówią o spożywaniu (najczęściej młodych) owocników tej Koralówki. Opisują ten grzyb jako jadalny lub warunkowo jadalny – a aby pozbyć się gorzkiego smaku, zalecają długie, 10 – 12 godzinne moczenie w zimnej wodzie i kilkakrotną zmianę tejże wody. Ale to wszystko traktujmy tylko jako ciekawostkę, najczęściej smak tego grzyba to smak gorzki, jeśli nawet jest łagodny to tylko na początku, a zapach jest już na pewno niemiły, mdły. U nas ten grzyb to grzyb niejadalny i niech tak zostanie! |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Ramaria eumorpha, gdzie eumorpha pochodzi od starożytnego greckiego słowa εὔμορφος oznaczającego “elegancki, drobny, piękny, dobrze uformowany” – to ze względu na jego ogólny wygląd. |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Koralówka sztywna |
cechy odróżniające: reakcja na KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na brązowy |
gatunek podobny: Koralówka wysmukła |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Koralówka zwiędła |
cechy odróżniające: reakcja na KOH (ług potasowy) – brak zmiany koloru |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0