Koralówka sosnowa

kategoria: grzybrodzina: koralówkowate
nazwa polska: Koralówka sosnowa
inne nazwy polskie: Gałęziak sosnowy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Ramaria eumorpha
synonimy łacińskie: Clavaria eumorpha (1888), Clavaria invalii (1919), Clavaria spinulosa (1888), Clavariella eumorpha (1889), Clavariella spinulosa (1882), Phaeoclavulina eumorpha (2011), Ramaria invalii (1933)
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1882 r.
aktualna klasyfikacja: Edred John Henry Corner, 1950 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny, grzyb nadrzewny
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje w Europie, obu Amerykach, Afryce, Australii i Azji
trudność identyfikacji: trudne
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 kilka źródeł opisuje ten gatunek jako gatunek warunkowo jadalny (tylko młode owocniki do dłuższej obróbce)
opis
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: krzaczasty, silnie rozgałęziony, z podstawy wyrastają cienkie równolegle gęsto ułożone gałązki, gałązki przeważnie wyrastają pionowo, są dość równe, średnica gałązek to 1 – 5 mm, każda gałązka zakończona dwoma lub trzema wierzchołkami, owocnik w kształcie koralowca, krzewu
owocnik – powierzchnia: gładka
owocnik – kolor: od bladożółtego poprzez cynamonowy do brązowego, gałązki na końcach nieco jaśniejsze
owocnik – średnica: 2 – 6 cm
owocnik – wysokość: 2 – 10 cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od kruchego (młode owocniki) do elastycznego, jędrnego, gumowatego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: biało-kremowy lub żółtawy
miąższ – zapach: silny, niemiły, lekko kwaśny, mdły, rzodkiewkowy (szczególnie podczas suszenia)
miąższ – smak: gorzki, łagodny(rzadko), z lekką goryczką
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: krótki, wyraźny, cylindryczny, często nieco spłaszczony
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: żółto-ochrowy, u podstawy z kremową lub żółtą grzybnią, kolor gałęzi lub nieco ciemniejszy
trzon – średnica: 0,5 – 1,5 cm
trzon – wysokość: 1 – 2,5 cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na różowy, pomarańczowy, czerwonawy, czerwonawo-brązowy
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (ściółka leśna), drewno (szczątki zbutwiałych drzew, gałęzi, stare korzenie)
sposób odżywiania: Ø
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste(rzadko), wśród mchów, lasy mieszane, miejsca wilgotne, miejsca zacienione
gatunek organizmu sąsiadującego: Sosna, Świerk, Modrzew
gatunek organizmu będącego podłożem: najczęściej: Sosna, Świerk, Jodła, rzadziej: Brzoza, Osika, Dąb, Klon, Jesion, Buk
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: często tworzy rzędy lub czarcie kręgi
zarodniki – kształt: podłużno-owalny lub jajowaty, powierzchnia brodawkowata
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6 – 11(min 9) × 3,5 – 6(min 4) μm
wysyp zarodników – kolor: ochrowy, żółto-ochrowy
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Koralówka sosnowa to grzyb bardzo rzadki w Niemczech i Szwajcarii.
99% źródeł kwalifikuje ten gatunek jako niejadalny ale kilka źródeł/atlasów (litewski, rumuński oraz izraelski) mówią o spożywaniu (najczęściej młodych) owocników tej Koralówki. Opisują ten grzyb jako jadalny lub warunkowo jadalny – a aby pozbyć się gorzkiego smaku, zalecają długie, 10 – 12 godzinne moczenie w zimnej wodzie i kilkakrotną zmianę tejże wody. Ale to wszystko traktujmy tylko jako ciekawostkę, najczęściej smak tego grzyba to smak gorzki, jeśli nawet jest łagodny to tylko na początku, a zapach jest już na pewno niemiły, mdły. U nas ten grzyb to grzyb niejadalny i niech tak zostanie!
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Ramaria eumorpha, gdzie eumorpha pochodzi od starożytnego greckiego słowa εὔμορφος oznaczającego “elegancki, drobny, piękny, dobrze uformowany” – to ze względu na jego ogólny wygląd.
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Koralówka sztywna
cechy odróżniające: reakcja na KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na brązowy
gatunek podobny: Koralówka wysmukła
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Koralówka zwiędła
cechy odróżniające: reakcja na KOH (ług potasowy) – brak zmiany koloru

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.