Korkoząb ciemny
kategoria: grzyb | rodzina: chropiatkowate |
nazwa polska: Korkoząb ciemny inne nazwy polskie: Kolczak ciemny, Kolczakówka ciemna, Sarniak ciemny, Szary ząb nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Phellodon melaleucus synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: Olof Peter Swartz oraz Elias Magnus Fries, 1815 r. aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1881 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: bardzo rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: E – wymierające, krytycznie zagrożone |
zasięg na świecie: występuje w Europie |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: okrągły, cienki i lejkowato wklęsły, owocniki najczęściej zrastają się ze sobą [1] owocnik – powierzchnia: błyszcząca, naga i pofałdowana lub chropowata i niewyraźnie koncentrycznie strefowana [1] owocnik – kolor: od czerwono-brązowego, czarno-brązowego, szaroczarnego (młode owocniki) do granatowo-czarnego lub niemal czarnego (starsze owocniki), niekiedy z fioletowym odcieniem, zewnętrzna, szeroka strefa przyrostu jest biała, wyraźnie kontrastująca z ciemnym środkiem [1] owocnik – średnica: 1 – 4 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: kolczasty hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: biały lub szary [1] hymenofor – wysokość: 1 – 2 mm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: słaby zapach kozieradki [1] miąższ – smak: lekko gorzki [1] trzon – występowanie: tak trzon – typ: Ø trzon – kształt: walcowaty lub spłaszczony trzon – powierzchnia: gładka lub pokryta drobnymi włókienkami trzon – kolor: brązowo-czarny [1] trzon – średnica: 0,5 – 1 cm trzon – wysokość: 1 – 2 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba (piaszczysta) terytorium: lasy iglaste gatunek sąsiadujący: Świerk, Sosna gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: niemal kuliste zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 3,5 – 4,5 × 3 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: miąższ, zmiana koloru na oliwkowo-zielony FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Korkoząb ciemny znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce, Niemczech, Danii, Wielkiej Brytanii, Norwegii oraz Holandii. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Korkoz%C4%85b_ciemny
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0