Korzeniowiec sosnowy
kategoria: grzyb | rodzina: jodłownicowate |
nazwa polska: Korzeniowiec sosnowy inne nazwy polskie: Huba gładka, Huba korzeniowa, Huba wieloletnia, Korzeniowiec wieloletni, Wrośniak korzeniowy, Żagiew korzeniowa, Żagiew wieloletnia nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Heterobasidion annosum synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Julius Oscar Brefeld, 1888 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Środkowej, Europie, Azji, Afryce i Australii |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: owocniki wieloletnie długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: lekko grzybowy wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: konsolowaty, półeczkowaty, rozpostarto-odgięty lub nieregularny, często faliście powyginany, do podłoża przyrośnięty bokiem lub podstawą [1] owocnik – powierzchnia: matowa, tworząca cienką skorupkę, często guzkowato nierówna owocnik – kolor: od czerwonobrązowego do ciemnoczerwonobrązowego, w części centralnej czarnobrązowy, brzeg przyrostowy koloru białego owocnik – średnica: 5 – 30 cm owocnik – wysokość: 1 – 3 cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: rurki ułożone warstwowo w owocnikach wieloletnich, pory dość drobne, o rozmiarach 0,2 – 0,4 mm, okrągławe hymenofor – nasada: rurki zbiegające hymenofor – kolor: białokremowy hymenofor – wysokość: 2 – 8 mm miąższ – kształt: łykowato-korkowaty, od miękko-skórzastego do zdrewniałego, grubość 0,5 – 3 cm miąższ – kolor: jasnego drewna [1] miąższ – zapach: słodkawy[1], lekko grzybowy miąższ – smak: niewyraźny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt podłoże: drewno (martwe i żywe drewno drzew iglastych, rzadziej liściastych, w przyziemnej części pni, na szyjkach korzeniowych drzew, na pniakach lub na wystających ponad ziemię korzeniach) [1] terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Sosna, Jodła, Świerk, Brzoza, Buk, Dąb gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: okrągławo-eliptyczne, drobno kropkowane zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 5 – 6 × 4 – 4,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały, bladokremowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Zazwyczaj owocniki Korzeniowca sosnowego powstają już po śmierci drzewa, tylko na siedliskach żyznych wytwarzane są jeszcze na żywych drzewach, zawsze jednak ich pojawienie się oznacza nieuchronne obumarcie drzewa. [1] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Korzeniowiec sosnowy może być nadzieją dla ludzi chorych na nowotwór jelita grubego. Trwają badania i wyniki już wydają się być obiecujące. Preparat z Korzeniowca sosnowego ma nie tylko niszczyć komórki nowotworowe, lecz także powodować mniej szkodliwych skutków ubocznych od dzisiejszych leków. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Korzeniowiec sosnowy powoduje intensywną zgniliznę pstrą (zgniliznę białą jamkowatą). Zakażenie następuje poprzez rany w drzewie lub kontakt korzenia zdrowego z chorym. [1] |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Porażonych drzew nie można już uratować, stosuje się jedynie zapobieganie. Najskuteczniejszą metodą w silnie porażonych drzewostanach jest ich przebudowa – wprowadzenie gatunków odpornych. Skuteczna jest też metoda biologiczna polegająca na pokrywaniu czoła pniaków bioprepratem sporządzonym z grzybni Żylicy olbrzymiej, która jest konkurentem korzeniowców, nie stanowi zaś dla zdrowych drzew zagrożenia. [1] |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Korzeniowiec drobnopory |
cechy odróżniające: występuje głównie na świerku, rzadko na jodle |
gatunek podobny: Korzeniowiec jodłowy |
cechy odróżniające: występuje na jodle, rzadziej na świerku |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Korzeniowiec_sosnowy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0