Koźlarz babka

kategoria: grzybrodzina: borowikowate
nazwa polska: Koźlarz babka
inne nazwy polskie: Czarny koźlarz, Grzyb brzozowy, Grzyb chropawy, Grzyb koźlarz, Grzyb szorstkotrzonowy, Huba podbrzeźniak, Kozak właściwy, Koźlarz różowiejący
nazwy zwyczajowe: Babka, Babka, Brzeźak, Brzozak, Brzozowik, Kozaczek, Kozak, Koźlak, Koźlarek, Koźlarz, Podbrzeźniak
nazwa łacińska: Leccinum scabrum
synonimy łacińskie: Boletus avellaneus 1970, Boletus roseofractus 1989, Boletus roseofractus 1980, Boletus scaber 1783, Ceriomyces scaber 1909, Gyroporus scaber 1886, Krombholzia scabra 1881, Krombholziella avellanea 1985, Krombholziella avellanea 1986, Krombholziella avellanea 1986, Krombholziella roseofracta 1982, Krombholziella scabra 1937, Krombholziella subcinnamomea 1985, Leccinum avellaneum 1979, Leccinum oxydabile 1947, Leccinum rigidipes 1988, Leccinum roseofractum 1968, Leccinum scabrum 2005, Leccinum scabrum 1821, Leccinum subcinnamomeum 1974, Trachypus scaber 1939
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1783 r.
aktualna klasyfikacja: Samuel Frederick Gray, 1821 r.
kategoria wielkości: Øtyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: Ø
okres występowania: maj – listopad
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do poduszkowatego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: sucha, jedwabista, gładka, w dni wilgotne śliska, skórka nie oddziela się od miąższu
owocnik – kolor: kapelusz – od jasnoorzechowego po ciemnobrązowy
owocnik – średnica: 3 – 14(max 20) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory niemal okrągłe i drobne, rurki łatwo oddzielają się od miąższu
hymenofor – nasada: głęboko wcięte przy trzonie
hymenofor – kolor: od białego do szarego
hymenofor – wysokość: 10 – 25 mm
miąższ – kształt: od twardego, jędrnego (młode owocniki) do miękkiego, wodnistego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: przyjemny, słabo grzybowy
miąższ – smak: łagodny, przyjemny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, pełny, smukły, zwężający się w kierunku kapelusza, czasami maczugowaty, często wygięty
trzon – powierzchnia: pokryta ciemnymi, podłużnymi kosmkami i bruzdami
trzon – kolor: od biały do jasnożółtego, u podstawy przybiera zielony odcień
trzon – średnica: 1 – 2,5(max 3,5) cm
trzon – wysokość: 8 – 20 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste (rzadziej), parki, ogrody
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, wrzecionowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 14 – 20 × 4,5 – 6,5 μm
wysyp zarodników – kolor: jasnożółto-brązowawy do oliwkowo-brązowawego
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: powierzchnia kapelusza jest śliska, nieco śluzowata w dni wilgotne
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: nie
miąższ: nie (tylko przybiera na chwilę barwę niebieskawą po czym wraca barwa pierwotna)
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: tak, 70%
białko: tak
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: B2, B3, D
minerały: cynk, fosfor, miedź, żelazo, chrom
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: aminokwasy egzogenne
ciekawostki
W Polsce wyróżnia się 10 gatunków koźlarzy, zaś w Europie sklasyfikowano ponad 20 gatunków tych grzybów.
100 gramów młodych Koźlarzpokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na niacynę i podobną ilość zalecanego dziennego spożycia witaminy B2 i B3.
Najsmaczniejsze są owocniki młode i kapelusze. Uważa się, że trzon Koźlarza jest niejadalny lub niechętnie jadany (najprawdopodobniej dlatego, że trzon dorosłych owocników jest twardy, zdrewniały i łykowaty).
Przy przetwarzaniu miąższ przybiera ciemną, wręcz czarną barwę i jest to naturalne.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Koźlarze babka działają na organizm alkalizująco – zapobiegają jego zakwaszeniu.
Koźlarze zawierają między innymi chrom – minerał pożądany przez osoby będące na dietach redukcyjnych. Chrom reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zwiększa skuteczność insuliny, która odpowiada za odpowiednie stężenie glukozy we krwi.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– smażenie
– gotowanie
– duszenie
– suszenie
– marynowanie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Goryczak żółciowy
cechy odróżniające: gorzki smak
gatunek podobny: Koźlarz białawy
cechy odróżniające: białe ubarwienie
gatunek podobny: Koźlarz czarny
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Koźlarz grabowy
cechy odróżniające: występuje tylko pod grabami, miąższ po uszkodzeniu barwi się na kolor od brudno-różowego do czarniawego
gatunek podobny: Koźlarz topolowy
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.