Koźlarz babka
kategoria: grzyb rodzina: borowikowate |
nazwa polska: Koźlarz babka inne nazwy polskie: Babka, Babka, Brzeźak, Brzozak, Brzozowik, Czarny koźlarz, Grzyb brzozowy, Grzyb chropawy, Grzyb koźlarz, Grzyb szorstkotrzonowy, Huba podbrzeźniak, Kozaczek, Kozak właściwy, Kozak, Koźlak, Koźlarek, Koźlarz różowiejący, Koźlarz, Podbrzeźniak nazwa łacińska: Leccinum scabrum inne nazwy łacińskie: Boletus avellaneus 1970, Boletus roseofractus 1989, Boletus roseofractus 1980, Boletus scaber 1783, Ceriomyces scaber 1909, Gyroporus scaber 1886, Krombholzia scabra 1881, Krombholziella avellanea 1985, Krombholziella avellanea 1986, Krombholziella avellanea 1986, Krombholziella roseofracta 1982, Krombholziella scabra 1937, Krombholziella subcinnamomea 1985, Leccinum avellaneum 1979, Leccinum oxydabile 1947, Leccinum rigidipes 1988, Leccinum roseofractum 1968, Leccinum scabrum 2005, Leccinum scabrum 1821, Leccinum subcinnamomeum 1974, Trachypus scaber 1939 |
autor nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1783 r. aktualna klasyfikacja: Samuel Frederick Gray, 1821 r. |
powszechność: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: dopuszczony |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: maj – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do poduszkowatego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: sucha, jedwabista, gładka, w dni wilgotne śliska, skórka nie oddziela się od miąższu owocnik – kolor: kapelusz – od jasnoorzechowego po ciemnobrązowy owocnik – średnica: 3 – 14(20) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: pory niemal okrągłe i drobne, rurki łatwo oddzielają się od miąższu hymenofor – nasada: głęboko wcięte przy trzonie hymenofor – kolor: od białego do szarego hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie hymenofor – wysokość: 10 – 25 mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, pełny, smukły, zwężający się w kierunku kapelusza, czasami maczugowaty, często wygięty trzon – powierzchnia: pokryta ciemnymi, podłużnymi kosmkami i bruzdami trzon – kolor: od biały do jasnożółtego, u podstawy przybiera zielony odcień trzon – średnica: 1 – (2,5)3,5 cm trzon – wysokość: 8 – 20 cm miąższ – kształt: od twardego, jędrnego (młode owocniki) do miękkiego, wodnistego (starsze owocniki) miąższ – kolor: białawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie (tylko przybiera na chwilę barwę niebieskawą po czym wraca barwa pierwotna) miąższ – zapach: przyjemny, słabo grzybowy miąższ – smak: łagodny, przyjemny pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste (rzadziej), parki, ogrody gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie) zarodniki – kształt: gładkie, wrzecionowate zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 14 – 20 × 4,5 – 6,5 μm wysyp zarodników – kolor: jasnożółtobrązowawy do oliwkowobrązowawego |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Najsmaczniejsze są owocniki młode i kapelusze. Uważa się, że trzon Koźlarza jest niejadalny lub niechętnie jadany (najprawdopodobniej dlatego, że trzon dorosłych owocników jest twardy, zdrewniały i łykowaty). |
Przy przetwarzaniu miąższ przybiera ciemną, wręcz czarną barwę i jest to naturalne. |
właściwości lecznicze |
---|
Koźlarze babka działają na organizm alkalizująco – zapobiegają jego zakwaszeniu. |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
– aminokwasy egzogenne – minerały: cynk, fosfor, miedź, żelazo, chrom – witaminy: B2, B3, D – białko 100 gramów młodych Koźlarzy pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na niacynę i podobną ilość zalecanego dziennego spożycia witaminy B2 i B3 |
zastosowanie kulinarne |
---|
– smażenie – gotowanie – duszenie – suszenie – marynowanie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Goryczak żółciowy | gorzki smak |
Koźlarz białawy | białe ubarwienie |
Koźlarz czarny | Ø |
Koźlarz grabowy | występuje tylko pod grabami, miąższ po uszkodzeniu barwi się na kolor od brudnoróżowego do czarniawego |
Koźlarz topolowy | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia