Koźlarz białawy

kategoria: grzybrodzina: borowikowate
nazwa polska: Koźlarz białawy
inne nazwy polskie: Borowik białawy, Borowik mszarny, Borowik śnieżny, Koźlarz babka biały, Koźlarz mszarny, Koźlarz śnieżny
nazwy zwyczajowe: Borowik-upiór, Koźlarz-upiór
nazwa łacińska: Leccinum holopus
synonimy łacińskie: Boletus holopus (1844), Krombholzia holopus (1951), Krombholziella americana (1982), Krombholziella holopus (1982), Leccinum holopus (1971), Leccinum holopus (2007), Leccinum nucatum (1993), Leccinum olivaceosum (1994), Trachypus holopus (1952), Trachypus scaber (1939)
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Friedrich Wilhelm Rostkovius, 1844 r.
aktualna klasyfikacja: Roy Watling, 1960 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R – rzadkie, potencjalnie zagrożone
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: grzybowy
zapach ogólny: grzybowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do poduszkowatego, spłaszczonego (starsze owocniki), skórka nie oddziela się od miąższu
owocnik – powierzchnia: sucha, jedwabista, gładka, aksamitna, nieco lepka w dni wilgotne
owocnik – kolor: biały lub białawy
owocnik – średnica: 5 – 7(max 15) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory drobne, pory o średnicy 2 – 3 mm, kształt porów od okrągłych do okrągławo-kanciastych, rurki wolne i oddzielające się od siebie i miąższu
hymenofor – nasada: rurki głęboko wykrojone, wycięte
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do szarozielonkawego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 5 – 12 mm
miąższ – kształt: od grubo-mięsistego (młode owocniki) do wodnistego (starsze owocniki), od jędrnego, miękkiego (w kapeluszu) do włóknistego, łykowatego, twardego (w trzonie)
miąższ – kolor: biały, niekiedy różowiejący, często niebieskawy u podstawy trzonu
miąższ – zapach: grzybowy, słaby, przyjemny
miąższ – smak: grzybowy, słaby, przyjemny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, od nieco rozszerzonego (u podstawy) do zwężonego (u góry), pełny, niekiedy wygięty
trzon – powierzchnia: pokryta kosmkami, wyraźniejszymi u podstawy
trzon – kolor: białawy z białymi lub szarymi łuseczkami, kosmkami (ciemnie łuseczki u starszych owocników)
trzon – średnica: 0,8 – 1,5(max 2,5) cm
trzon – wysokość: 4,5 – 14 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (kwaśna)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, tereny podmokłe, torfowiska, bagna, wśród mchów, wrzosowiska, skraje lasów, zarośla
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Brzoza brodawkowata, Brzoza papierowa
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalno-wrzecionowate, lekko odgięte, z porą rostkową i kilkoma kroplami tłuszczu, gładkie
zarodniki – kolor: żółtawy
zarodniki – wymiary:15 – 20 × 5 – 6,5 μm
wysyp zarodników – kolor: jasno-brązowy, brązowy, cynamonowo-brązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie lub zmiana na lekko różowawy lub lekko zielonkawo-niebieski u podstawy
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
W Rosji trwają badania nad wykorzystaniem Koźlarza białawego jako wskaźnika skażenia środowiska radioaktywnym cezem 137, ponieważ akumuluje on pokaźną ilość tego pierwiastka w swych owocnikach.
W Europie występuje 15 gatunków koźlarzy, duża część z tego w Polsce (około 10).
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– suszenie
– marynowanie
– gotowanie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
(50°08’58.7″N 22°00’16.5″E)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Koźlarz ałtajski
cechy odróżniające: bardzo rzadki, nie przebarwia się na niebiesko u podstawy trzonu, występuje na terenach suchych

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.