Koźlarz czarnobrązowy
kategoria: grzyb | rodzina: borowikowate |
nazwa polska: Koźlarz czarnobrązowy inne nazwy polskie: Koźlarz babka forma czarna, Koźlarz babka forma różowiejąca, Koźlarz czarny nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Leccinum melaneum synonimy łacińskie: Boletus melaneus (1989), Boletus scaber (1951), Krombholzia scabra (1956), Krombholziella melanea (1982), Leccinum scabrum (1987) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: František Smotlacha, 1951 r. aktualna klasyfikacja: Albert Pilát oraz Auel Dermek, 1974 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – wrzesień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego, dzwonkowatego (młode owocniki) do płasko-łukowatego, poduchowato-rozpostartego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: gładka, niekiedy pomarszczona, delikatnie pilśniowata, matowa, lepka (w dni wilgotne), nieco filcowata owocnik – kolor: od ciemno-umbro-brązowego, brązowo-czarnego do prawie czarnego owocnik – średnica: 3 – 15 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: pory drobne, okrągławe hymenofor – nasada: rurki przy trzonie głęboko wykrojone hymenofor – kolor: od białawego do brudno-kremowego hymenofor – wysokość: 12 – 15 mm miąższ – kształt: od soczystego (młode owocniki) do wodnistego (starsze owocniki), twardy i włóknisty w trzonie miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: przyjemny, słaby miąższ – smak: przyjemny trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: od beczkowatego do lekko maczugowatego, zwężający się ku górze trzon – powierzchnia: pokryta odstającymi, delikatnymi brązowo-czarnymi lub czarnymi łuseczkami trzon – kolor: biały, pokryty brązowo-czarnymi lub czarnymi łuseczkami trzon – średnica: 2 – 4 cm trzon – wysokość: 7 – 15 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (piaszczysta) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Sosna gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: wrzecionowate, wydłużone, gładkie zarodniki – kolor: żółtawobrązowy zarodniki – wymiary: 15 – 23 × 5 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: brązowo-oliwkowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: nie miąższ: nie trzon: nie |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Przez autorów niektórych albumów (szczególnie tych starszych) gatunek ten traktowany jest jedynie jako forma gatunku Koźlarz babka. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Koźlarz czarnobrązowy znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. |
Gatunek ten znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce oraz Holandii. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek bardzo łatwy w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
W sprzedaży dostępna jest sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie. |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– duszenie – suszenie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Koźlarz babka |
cechy odróżniające: jaśniejszy kolor kapelusza |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0