Koźlarz czarnobrązowy

kategoria: grzybrodzina: borowikowate
nazwa polska: Koźlarz czarnobrązowy
inne nazwy polskie: Koźlarz babka forma czarna, Koźlarz babka forma różowiejąca, Koźlarz czarny
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Leccinum melaneum
synonimy łacińskie: Boletus melaneus (1989), Boletus scaber (1951), Krombholzia scabra (1956), Krombholziella melanea (1982), Leccinum scabrum (1987)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: František Smotlacha, 1951 r.
aktualna klasyfikacja: Albert Pilát oraz Auel Dermek, 1974 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
V – narażone, zagrożone wyginięciem
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – wrzesień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego, dzwonkowatego (młode owocniki) do płasko-łukowatego, poduchowato-rozpostartego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: gładka, niekiedy pomarszczona, delikatnie pilśniowata, matowa, lepka (w dni wilgotne), nieco filcowata
owocnik – kolor: od ciemno-umbro-brązowego, brązowo-czarnego do prawie czarnego
owocnik – średnica: 3 – 15 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory drobne, okrągławe
hymenofor – nasada: rurki przy trzonie głęboko wykrojone
hymenofor – kolor: od białawego do brudno-kremowego
hymenofor – wysokość: 12 – 15 mm
miąższ – kształt: od soczystego (młode owocniki) do wodnistego (starsze owocniki), twardy i włóknisty w trzonie
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: przyjemny, słaby
miąższ – smak: przyjemny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od beczkowatego do lekko maczugowatego, zwężający się ku górze
trzon – powierzchnia: pokryta odstającymi, delikatnymi brązowo-czarnymi lub czarnymi łuseczkami
trzon – kolor: biały, pokryty brązowo-czarnymi lub czarnymi łuseczkami
trzon – średnica: 2 – 4 cm
trzon – wysokość: 7 – 15 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (piaszczysta)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Sosna
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: wrzecionowate, wydłużone, gładkie
zarodniki – kolor: żółtawobrązowy
zarodniki – wymiary: 15 – 23 × 5 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: brązowo-oliwkowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: nie
miąższ: nie
trzon: nie
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Przez autorów niektórych albumów (szczególnie tych starszych) gatunek ten traktowany jest jedynie jako forma gatunku Koźlarz babka.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Koźlarz czarnobrązowy znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.
Gatunek ten znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce oraz Holandii.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
W sprzedaży dostępna jest sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie.
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– duszenie
– suszenie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Koźlarz babka
cechy odróżniające: jaśniejszy kolor kapelusza

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.