Koźlarz dębowy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: Ø rząd: Ø rodzina: borowikowate |
nazwa polska: Koźlarz dębowy inne nazwy polskie: Koźlarz babka forma dębowa, Kozak dębowy, Kraśniak dębowy, Panek dębowy, Pociech dębowy nazwy potoczne: Poddębiak nazwa łacińska: Leccinum quercinum synonimy łacińskie: Ø nazwa angielska: Orange oak bolete |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: I – o nieokreślonym zagrożeniu sugestia dotycząca ochrony: gatunek warty objęcia ochroną historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje niemal w całej Europie, od śródziemnomorskiego południa po tajgi Finlandii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: łagodny zapach ogólny: przyjemny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz masywny, mięsisty, kapelusz od kulistego (młode owocniki) do półkolistego, poduszkowatego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: czerwony, pomarańczowy, brązowy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 4 – 20 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: sucha, matowa, nierzadko pilśniowa (w dni suche), nieco lepka (w dni wilgotne), skórka wystająca poza brzeg kapelusza powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do brudno ochrowego albo brązowawego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: 15 – 35 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: pory okrągłe, niewielkie ujście hymenoforu – kolor: od białawego lub jasno szarawego (młode owocniki) do śmietankowego lub jasno żółtego (starsze owocniki) ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, od czerwonego do fioletowej szarości albo nawet czerni miąższ – zapach: przyjemny, łagodny miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: łagodny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: jędrny trzon – struktura wewnętrzna: pełny trzon – powierzchnia: łuskowata trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od czerwono-brązowego (młode owocniki) do czarniawego lub ciemnobrązowego (starsze owocniki) trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, od seledynowego do czerwonego trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: rozszerzony podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: Ø |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: Ø podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, parki, cmentarze siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: wyżyny, tereny górzyste |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy, Dąb czerwony, Dąb omszony, Grab gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: brązowy albo zielonobrązowy zarodniki – kształt: wrzecionowaty zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: żółtawy zarodniki – wymiary: 4,5 – 7 × 12,5 – 19 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek łatwy w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– suszenie – pieczenie – duszenie – marynowanie |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5