Koźlarz pomarańczowożółty
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: borowikowce rodzina: borowikowate |
nazwa polska: Koźlarz pomarańczowożółty inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Czerwoniak, Krawiec, Osak, Pociecha nazwa łacińska: Leccinum versipelle synonimy łacińskie: Ø nazwa angielska: Orange Birch Bolete |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Frie oraz Christopher Theodor Hök, 1835 r. aktualna klasyfikacja: Walter Henry Snell, 1944 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – październik |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: delikatny zapach ogólny: grzybowy wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do poduszkowatego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: ceglastopomarańczowy, pomarańczowożółty |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 4 – 15(max 20) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: gładka, czasami nieco szorstka, kosmkowata, nieco oślizła w dni wilgotne powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: rurki wycięte przy trzonie hymenofor – kolor: białawy, szary hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: 7 – 30 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: od zwartego, jędrnego (młode owocniki) do watowatego (starsze owocniki) miąższ – kolor: biały, jasnoszary miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na różowofioletowy, niebieskawy, później czerniejący miąższ – zapach: grzybowy miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: delikatny, przyjemny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: pokryta drobnymi, czarnymi łuskami, kosmkami trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: biały, jasnoszary trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 1 – 3 cm trzon – wysokość: 6 – 18(max 22) cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: brązowy zarodniki – kształt: eliptyczno-wrzecionowate zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 13 – 16,5 × 4 – 5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Koźlarz pomarańczowożółty jest rzadki w Niemczech i Holandii i został w tych krajach umieszczony na czerwonej liście gatunków zagrożonych.[1] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– marynowanie – suszenie – gotowanie – duszenie (rzadziej) |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Koźlarz białotrzonowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Koźlarz czerwony nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: łuseczki nie są czarne, rośnie tylko pod Topolą osiką, bardziej intensywny, jaskrawoczerwony kapelusz |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Koźlarz dębowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: rośnie pod Dębami, kapelusze barwy orzechowobrązowej |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Koźlarz sosnowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: rośnie pod Sosnami, na glebach piaszczystych, wśród borowin |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Koźlarz świerkowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: rośnie pod Świerkami |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%BAlarz_pomara%C5%84czowo%C5%BC%C3%B3%C5%82ty
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.4