Koźlarz pomarańczowożółty

kategoria: grzyb
rodzina: borowikowate
nazwa polska: Koźlarz pomarańczowożółty
inne nazwy polskie: Czerwoniak, Krawiec, Osak, Pociecha
nazwa łacińska: Leccinum versipelle
inne nazwy łacińskie: Ø
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Frie oraz Christopher Theodor Hök, 1835 r.
aktualna klasyfikacja: Walter Henry Snell, 1944 r.
powszechność: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: dopuszczony
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
jadalny dobrej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: czerwiec – październik
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do poduszkowatego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia:  gładka, czasami nieco szorstka, kosmkowata, nieco oślizła w dni wilgotne
owocnik – kolor: kapelusz – ceglastopomarańczowy, pomarańczowożółty
owocnik – średnica: 4 – 15(20) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: rurki wycięte przy trzonie
hymenofor – kolor: rurki białawe, szare
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: 7 – 30 mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny
trzon – powierzchnia: pokryta drobnymi, czarnymi łuskami, kosmkami
trzon – kolor: biały, jasnoszary
trzon – średnica: 1 – 3(7) cm
trzon – wysokość: 6 – 18(22) cm
miąższ – kształt: zwarty i jędrny (młode owocniki), watowaty (starsze owocniki)
miąższ – kolor: biały, jasnoszary
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na różowofioletowy, niebieskawy, później czerniejący
miąższ – zapach: grzybowy
miąższ – smak: delikatny, przyjemny
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: brak
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø

zarodniki – kształt: gładkie, eliptyczno-wrzecionowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 13 – 16,5 × 4 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: brązowy
ciekawostki
Koźlarz pomarańczowożółty jest rzadki w Niemczech i Holandii i został w tych krajach umieszczony na czerwonej liście gatunków zagrożonych.[1]
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– suszenie
– gotowanie
– duszenie (rzadziej)
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Koźlarz białotrzonowyØ
Koźlarz czerwonyłuseczki nie są czarne, rośnie tylko pod Topolą osiką, bardziej intensywny, jaskrawoczerwony kapelusz
Koźlarz dębowyrośnie pod Dębami, kapelusze barwy orzechowobrązowej
Koźlarz sosnowyrośnie pod Sosnami, na glebach piaszczystych, wśród borowin
Koźlarz świerkowy rośnie pod Świerkami

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%BAlarz_pomara%C5%84czowo%C5%BC%C3%B3%C5%82ty

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page