Temporary

kategoria: grzybrodzina: borowikowate
nazwa polska: Krasnoborowik ceglastopory
inne nazwy polskie: Borowik ceglastopory odmiana typowa, Borowik ceglastopory odmiana żonkilowa, Grzyb wilczy, Wilczy grzyb
nazwy zwyczajowe: Ceglak, Czerwononóżka, PociecPocieciec, Pociek, Sinol
nazwa łacińska: Neoboletus erythropus
synonimy łacińskie: Boletus erythropus (1796), Boletus erythropus (1916), Boletus erythropus (1922), Boletus erythropus (1925), Boletus erythropus (1973), Boletus erythropus (1984), Boletus luridiformis (2009), Boletus luridus (1821), Boletus luridus (1825), Dictyopus erythropus (1886), Neoboletus erythropus (2018), Neoboletus luridiformis (2018), Suillus erythropus (1898), Tubiporus erythropus (1937)
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie i Japonii
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: maj – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 trujący
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: od suchej, matowej, zamszowej (młode owocniki) do gładkiej, nagiej (starsze owocniki)
owocnik – kolor: od ceglastoczerwonego do brązowego, ciemnobrązowego, niekiedy z ochrowymi plamkami, skórka nie daje się oddzielić od miąższu
owocnik – średnica: 5 – 15(max 20) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory kanciaste
hymenofor – nasada: rurki wycięte przy trzonie, zatokowato wycięte
hymenofor – kolor: od żółtego, oliwkowego (młode owocniki) do rdzawego
hymenofor – wysokość: 10 – 30 mm
miąższ – kształt: bardzo zwarty, twardy, jędrny
miąższ – kolor: żółty
miąższ – zapach: słaby, przyjemny, grzybowy
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od pękatego po smukły, pełny
trzon – powierzchnia: pokryta bardzo gęsto ceglastoczerwonymi nieregularnymi strzępkami, ziarenkowata, filcowata, górna część trzonu zawiera na swojej powierzchni mniej strzępków przez co kolor samego trzonu jest tu bardziej żółty
trzon – kolor: czerwony
trzon – średnica: 2 – 5(max 6) cm
trzon – wysokość: 5 – 15(max 18) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (kwaśna)
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Jodła pospolita, Świerk pospolity, Buk zwyczajny, Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczno-wrzecionowate, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 13 – 18 × 5,5 – 6,5 μm
wysyp zarodników – kolor: oliwkowobrązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, sinieje
miąższ: tak, na ciemnoniebieski
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: tak
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: tak
witaminy: B1, B2, B3, B12, C i E
minerały: fosfor, magnez, potas, żelazo
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Krasnoborowik ceglastopory rzadko kiedy jest robaczywy.
Zmiana barwy po uszkodzeniu miąższu spowodowane jest zawartym w tkance barwniku atromentynie i kwasowi pulwinowemu, który powstaje z utleniania tegoż barwnika.
Gatunek ten występuje częściej w górach (południe Polski) niż na nizinach.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Surowe (lub niedogotowane/niedosmażone) Krasnoborowiki ceglastopore są trujące (powodują zaburzenia żołądkowo-jelitowe). Borowiki te należy poddać dłuższej obróbce termicznej niż inne.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– smażenie
– gotowanie (min 30 – 60 minut, wylać wywar)
– zapiekanie
– marynowanie (po wcześniejszym ugotowaniu)
– duszenie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Gorzkoborowik żółtopory
cechy odróżniające: siateczka na trzonie, czerwone rurki zamiast żółtych
gatunek podobny: Modroborowik gładkotrzonowy
cechy odróżniające: kapelusz oliwkowobrązowy, pomarańczowoczerwony, pomarańczowe pory i trzon u podstawy karminowoczerwony
gatunek podobny: Modroborowik ponury
cechy odróżniające: siateczka na trzonie

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.