Krasnoborowik ceglastopory

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: borowikowce
rodzina: borowikowate
nazwa polska: Krasnoborowik ceglastopory
inne nazwy polskie: Borowik ceglastopory odmiana typowa, Borowik ceglastopory odmiana żonkilowa, Grzyb wilczy, Wilczy grzyb
nazwy potoczne: Ceglak, Czerwononóżka, PociecPocieciec, Pociek, Sinol
nazwa łacińska: 
Neoboletus erythropus
synonimy łacińskie: Boletus erythropus (1796), Boletus erythropus (1916), Boletus erythropus (1922), Boletus erythropus (1925), Boletus erythropus (1973), Boletus erythropus (1984), Boletus luridiformis (2009), Boletus luridus (1821), Boletus luridus (1825), Dictyopus erythropus (1886), Neoboletus erythropus (2018), Neoboletus luridiformis (2018), Suillus erythropus (1898), Tubiporus erythropus (1937)

nazwa angielska: Scarletina Bolete
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1796 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie i Japonii
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: maj – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: trujący
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od ceglastoczerwonego do brązowego, ciemnobrązowego, niekiedy z ochrowymi plamkami
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: Ø – Ø cm
owocnik – wysokość: 5 – 15(max 20) cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: od suchej, matowej, zamszowej (młode owocniki) do gładkiej, nagiej (starsze owocniki)
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: skórka nie daje się oddzielić od miąższu
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: rurki wycięte przy trzonie, zatokowato wycięte
hymenofor – kolor: od żółtego, oliwkowego (młode owocniki) do rdzawego
hymenofor – wysokość: 10 – 30 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: pory kanciaste
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: bardzo zwarty, twardy, jędrny
miąższ – kolor: żółty
miąższ – zapach: przyjemny, grzybowy
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od pękatego po smukły, pełny
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: pokryta bardzo gęsto ceglastoczerwonymi nieregularnymi strzępkami, ziarenkowata, filcowata, górna część trzonu zawiera na swojej powierzchni mniej strzępków przez co kolor samego trzonu jest tu bardziej żółty
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: czerwony
trzon – średnica: 2 – 5(max 6) cm
trzon – wysokość: 5 – 15(max 18) cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: tak, sinieje
zmiana koloru miąższu: tak, na ciemnoniebieski
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(częściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: gleba kwaśna
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Jodła pospolita, Świerk pospolity, Buk zwyczajny, Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: oliwkowo-brązowy
zarodniki – kształt: eliptyczno-wrzecionowaty
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 13 – 18 × 5,5 – 6,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: B1, B2, B3, B12, C i E
minerały: fosfor, magnez, potas, żelazo
kwasy: Ø
pozostałe: białko, błonnik
informacje
ciekawostki
Zmiana barwy po uszkodzeniu miąższu spowodowane jest zawartym w tkance barwniku atromentynie i kwasowi pulwinowemu, który powstaje z utleniania tegoż barwnika.
Gatunek ten występuje częściej w górach (południe Polski) niż na nizinach.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Krasnoborowik ceglastopory rzadko kiedy jest robaczywy.
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– smażenie
– gotowanie (min 30 – 60 minut, wylać wywar)
– zapiekanie
– marynowanie (po wcześniejszym ugotowaniu)
– duszenie
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Surowe (lub niedogotowane, niedosmażone) Krasnoborowiki ceglastopore są trujące (powodują zaburzenia żołądkowo-jelitowe). Borowiki te należy poddać dłuższej obróbce termicznej niż inne.
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Gorzkoborowik żółtopory
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: siateczka na trzonie, czerwone rurki zamiast żółtych
gatunek podobny:
nazwa polska: Modroborowik gładkotrzonowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: kapelusz oliwkowobrązowy, pomarańczowoczerwony, pomarańczowe pory i trzon u podstawy karminowoczerwony
gatunek podobny:
nazwa polska: Modroborowik ponury
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: siateczka na trzonie
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2

Prawa autorskie.