Krążkownica wrębiasta
kategoria: grzyb rodzina: krążkownicowate |
nazwa polska: Krążkownica wrębiasta inne nazwy polskie: Piestrzenica wrębiasta nazwa łacińska: Discina ancilis inne nazwy łacińskie: Acetabula ancilis 1880, Discina perlata 1849, Gyromitra ancilis 1984, Gyromitra perlata 1969, Helvella ancilis 1886, Peziza ancilis 1822, Peziza perlata 1822 |
autor nazwy polskiej: Maria Alicja Chmiel, 2006 r. pierwsza klasyfikacja: Christian Hendrik Persoon, 1822 r. aktualna klasyfikacja: Pier Andrea Saccardo, 1889 r. |
powszechność: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny/trujący kategoria smaku: jadalny niskiej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: marzec – maj okres maksymalny: marzec – czerwiec |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: miseczkowaty owocnik – kształt: od płaskiego, rozpostartego (młode owocniki) do miseczkowatego, półkulistego lub nieregularnego, falistego (starsze owocniki), brzeg podwinięty, grubość kapelusza nie przekracza 3 mm owocnik – powierzchnia: górna – promieniście karbowana i gładka, połyskliwa, zewnętrzna – promieniście karbowana i delikatnie omszona, aksamitna owocnik – kolor: górna powierzchnia – ochrowy, żółtobrązowy, jasnobrązowy, cynamonobrązowy, dolna powierzchnia – białawy, orchowy owocnik – średnica: 4 – 12(16) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: zagłębiony w podłożu, zwężony u podstawy, pełny trzon – powierzchnia: pokryta karbami, żeberkowana, żebrami schodzącymi z dolnej powierzchni owocnika trzon – kolor: białawy, szarobrązowawy trzon – średnica: 1 – 2 cm trzon – wysokość: 0,3 – 0,8(2) cm miąższ – kształt: cienki, kruchy, woskowa konsystencja miąższ – kolor: bladosiwoochrowy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: niewyraźny, grzybowy miąższ – smak: niewyraźny, łagodny pierścień: brak pochwa: Ø mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (próchniejące drewno, pniaki , podstawy próchniejących pni) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca ciepłe, zręby, częściej na terenach podgórskich gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk, Sosna gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie zarodniki – kształt: wrzecionowato-eliptyczne, drobno brodawkowane z zaostrzonymi końcami zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 20 – 40 × 10 – 15 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Miąższ Krążkownicy wrębiastej jest odporny na zamarzanie. |
Zarodnikowa jest gładka, górna warstwa. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– duszenie – gotowanie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Krążkówka żyłkowana | występuje w lasach liściastych, większe owocniki, rośnie na glebie porośniętej trawą, zapach chloru |
Pachyella clypeata | Ø |
Peziza depressa | Ø |
Piestrzenica tarczowata | Ø |
Przyczepka falista | owocniki przytwierdzone do podłoża licznymi sznurami grzybni |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia