Krążkownica wrębiasta

kategoria: grzyb
rodzina: krążkownicowate
nazwa polska: Krążkownica wrębiasta
inne nazwy polskie: Piestrzenica wrębiasta
nazwa łacińska: Discina ancilis
inne nazwy łacińskie: Acetabula ancilis 1880, Discina perlata 1849, Gyromitra ancilis 1984, Gyromitra perlata 1969, Helvella ancilis 1886, Peziza ancilis 1822, Peziza perlata 1822
autor nazwy polskiej: Maria Alicja Chmiel, 2006 r.
pierwsza klasyfikacja: Christian Hendrik Persoon, 1822 r.
aktualna klasyfikacja: Pier Andrea Saccardo, 1889 r.
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
niejadalny/trujący
kategoria smaku: 
jadalny niskiej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: marzec – maj
okres maksymalny: marzec – czerwiec
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: miseczkowaty
owocnik – kształt: od płaskiego, rozpostartego (młode owocniki) do miseczkowatego, półkulistego lub nieregularnego, falistego (starsze owocniki), brzeg podwinięty, grubość kapelusza nie przekracza 3 mm
owocnik – powierzchnia: górna – promieniście karbowana i gładka, połyskliwa, zewnętrzna – promieniście karbowana i delikatnie omszona, aksamitna
owocnik – kolor: górna powierzchnia – ochrowy, żółtobrązowy, jasnobrązowy, cynamonobrązowy, dolna powierzchnia – białawy, orchowy
owocnik – średnica: 4 – 12(16) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: zagłębiony w podłożu, zwężony u podstawy, pełny
trzon – powierzchnia: pokryta karbami, żeberkowana, żebrami schodzącymi z dolnej powierzchni owocnika
trzon – kolor: białawy, szarobrązowawy
trzon – średnica: 1 – 2 cm
trzon – wysokość: 0,3 – 0,8(2) cm
miąższ – kształt: cienki, kruchy, woskowa konsystencja
miąższ – kolor: bladosiwoochrowy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: niewyraźny, grzybowy
miąższ – smak: niewyraźny, łagodny
pierścień: brak
pochwa: Ø
mleczko: brak
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (próchniejące drewno, pniaki , podstawy próchniejących pni)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca ciepłe, zręby, częściej na terenach podgórskich
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk, Sosna
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie

zarodniki – kształt: wrzecionowato-eliptyczne, drobno brodawkowane z zaostrzonymi końcami
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 20 – 40 × 10 – 15 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Miąższ Krążkownicy wrębiastej jest odporny na zamarzanie.
Zarodnikowa jest gładka, górna warstwa.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
– duszenie
– gotowanie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Krążkówka żyłkowanawystępuje w lasach liściastych, większe owocniki, rośnie na glebie porośniętej trawą, zapach chloru
Pachyella clypeataØ
Peziza depressaØ
Piestrzenica tarczowataØ
Przyczepka falistaowocniki przytwierdzone do podłoża licznymi sznurami grzybni

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page