Krążkownica wrębiasta

kategoria: grzyb
rodzina: krążkownicowate
nazwa polska: Krążkownica wrębiasta
inne nazwy polskie: Piestrzenica wrębiasta
nazwa łacińska: Discina ancilis
inne nazwy łacińskie: Acetabula ancilis 1880, Discina perlata 1849, Gyromitra ancilis 1984, Gyromitra perlata 1969, Helvella ancilis 1886, Peziza ancilis 1822, Peziza perlata 1822
autor nazwy polskiej: Maria Alicja Chmiel, 2006 r.
pierwsza klasyfikacja: Christian Hendrik Persoon, 1822 r.
aktualna klasyfikacja: Pier Andrea Saccardo, 1889 r.
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
niejadalny/trujący
kategoria smaku: 
jadalny niskiej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: marzec – maj
okres maksymalny: marzec – czerwiec
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: miseczkowaty
owocnik – kształt: od płaskiego, rozpostartego (młode owocniki) do miseczkowatego, półkulistego lub nieregularnego, falistego (starsze owocniki), brzeg podwinięty, grubość kapelusza nie przekracza 3 mm
owocnik – powierzchnia: górna – promieniście karbowana i gładka, połyskliwa, zewnętrzna – promieniście karbowana i delikatnie omszona, aksamitna
owocnik – kolor: górna powierzchnia – ochrowy, żółtobrązowy, jasnobrązowy, cynamonobrązowy, dolna powierzchnia – białawy, orchowy
owocnik – średnica: 4 – 12(16) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: zagłębiony w podłożu, zwężony u podstawy, pełny
trzon – powierzchnia: pokryta karbami, żeberkowana, żebrami schodzącymi z dolnej powierzchni owocnika
trzon – kolor: białawy, szarobrązowawy
trzon – średnica: 1 – 2 cm
trzon – wysokość: 0,3 – 0,8(2) cm
miąższ – kształt: cienki, kruchy, woskowa konsystencja
miąższ – kolor: bladosiwoochrowy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: niewyraźny, grzybowy
miąższ – smak: niewyraźny, łagodny
pierścień: brak
pochwa: Ø
mleczko: brak
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (próchniejące drewno, pniaki , podstawy próchniejących pni)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca ciepłe, zręby, częściej na terenach podgórskich
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk, Sosna
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie

zarodniki – kształt: wrzecionowato-eliptyczne, drobno brodawkowane z zaostrzonymi końcami
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 20 – 40 × 10 – 15 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Miąższ Krążkownicy wrębiastej jest odporny na zamarzanie.
Zarodnikowa jest gładka, górna warstwa.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
– duszenie
– gotowanie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Krążkówka żyłkowana
występuje w lasach liściastych, większe owocniki, rośnie na glebie porośniętej trawą, zapach chloru
Pachyella clypeata
Ø
Peziza depressa
Ø
Piestrzenica tarczowata
Ø
Przyczepka falista
owocniki przytwierdzone do podłoża licznymi sznurami grzybni

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.