Krowiak olszowy
kategoria: grzyb | rodzina: krowiakowate |
nazwa polska: Krowiak olszowy inne nazwy polskie: Krowiak włóknisty, Olszówka mniejsza, Ponurnik olchowy, Świnka olszowa nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Paxillus rubicundulus synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje tylko w Europie i w Australii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – wrzesień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od płaskiego, niemal rozpostartego (młode owocniki) do lejkowato wklęsłego (starsze owocniki), brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do prostego (starsze owocniki), równy owocnik – powierzchnia: promieniście poszarpana i pokryta ciemniejszymi łuskami owocnik – kolor: jasnobrązowy, brązowożółty owocnik – średnica: 5 – 10(max 15) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki wąskie i gęste hymenofor – nasada: blaszki zbiegające na trzon hymenofor – kolor: od żółtawego (młode owocniki) do rdzawego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: od twardego (młode owocniki) do miękkiego (starsze owocniki) miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: słaby miąższ – smak: od łagodnego do lekko kwaśnego trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: dołem cylindryczny, rozszerzający się ku górze, pełny trzon – powierzchnia: włóknista trzon – kolor: od żółtawego (młode owocniki) do czerwonobrązowego (starsze owocniki) trzon – średnica: 0,8 – 1,5 cm trzon – wysokość: 3 – 7 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba terytorium: lasy liściaste, miejsca wilgotne, nad brzegami strumieni gatunek sąsiadujący: Olsza czarna(tylko i wyłącznie) gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: często duże grupy kształt grupy: niekiedy tworzy “czarcie kręgi” |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie, jajowate zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 4 – 5 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: tak, po ugnieceniu na czerwonobrązowy miąższ: Ø trzon: tak, na czerwonobrązowy |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Pozostałe gatunki krowiaków nie są tak wybredne pod względem wyboru partnera mikoryzowego jak Krowiak olszowy. Na przykład Krowiak podwinięty tworzy mikoryzę ze Świerkiem, Sosną, Modrzewiem, Dębem, Grabem, Bukiem, Brzozą i Leszczyną a Krowiak olszowy tylko z Olszą czarną. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Większość atlasów określa ten grzyb jako trujący (spożywanie niewskazane, podejrzewa się, że skutki mogą być podobne jak po zjedzeniu krowiaka podwiniętego). |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Krowiak podwinięty |
cechy odróżniające: mniej lejkowaty, grubszy kapelusz oraz trzon, większe zarodniki |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0