Krowiak olszowy

kategoria: grzybrodzina: krowiakowate
nazwa polska: Krowiak olszowy
inne nazwy polskie: Krowiak włóknisty, Olszówka mniejsza, Ponurnik olchowy, Świnka olszowa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Paxillus rubicundulus
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje tylko w Europie i w Australii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – wrzesień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od płaskiego, niemal rozpostartego (młode owocniki) do lejkowato wklęsłego (starsze owocniki), brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do prostego (starsze owocniki), równy
owocnik – powierzchnia: promieniście poszarpana i pokryta ciemniejszymi łuskami
owocnik – kolor: jasnobrązowy, brązowożółty
owocnik – średnica: 5 – 10(max 15) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki wąskie i gęste
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od żółtawego (młode owocniki) do rdzawego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od twardego (młode owocniki) do miękkiego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: słaby
miąższ – smak: od łagodnego do lekko kwaśnego
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: dołem cylindryczny, rozszerzający się ku górze, pełny
trzon – powierzchnia: włóknista
trzon – kolor: od żółtawego (młode owocniki) do czerwonobrązowego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 0,8 – 1,5 cm
trzon – wysokość: 3 – 7 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba
terytorium: lasy liściaste, miejsca wilgotne, nad brzegami strumieni
gatunek sąsiadujący: Olsza czarna(tylko i wyłącznie)
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej)
wielkość grupy: często duże grupy
kształt grupy: niekiedy tworzy “czarcie kręgi”
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, jajowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 4 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, po ugnieceniu na czerwonobrązowy
miąższ: Ø
trzon: tak, na czerwonobrązowy
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Pozostałe gatunki krowiaków nie są tak wybredne pod względem wyboru partnera mikoryzowego jak Krowiak olszowy. Na przykład Krowiak podwinięty tworzy mikoryzę ze Świerkiem, Sosną, Modrzewiem, Dębem, Grabem, Bukiem, Brzozą i Leszczyną a Krowiak olszowy tylko z Olszą czarną.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Większość atlasów określa ten grzyb jako trujący (spożywanie niewskazane, podejrzewa się, że skutki mogą być podobne jak po zjedzeniu krowiaka podwiniętego).
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Krowiak podwinięty
cechy odróżniające: mniej lejkowaty, grubszy kapelusz oraz trzon, większe zarodniki

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.