Krowiak podwinięty

kategoria: grzybrodzina: krowiakowate
nazwa polska: Krowiak podwinięty
inne nazwy polskie: Bydlęca gęba, Gwożdziak podwinięty, Krowia gęba, Świnka pospolita,
nazwy zwyczajowe: Krowiak, Krówka, Olchówka, Olszówka, Pieczeń, Podolszówka, Tłuszcz, Tłustocha
nazwa łacińska: Paxillus involutus
synonimy łacińskie: Ø
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1786 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb letni
okres występowania: czerwiec – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: Ø
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od łukowatego z wyraźnie podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do płaskiego lub nieco wklęsłego, ale nadal z podwiniętym brzegiem (starsze owocniki), czasem z garbkiem (młode owocniki)
owocnik – powierzchnia: od delikatnie pilśniowatej, aksamitnej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), sucha, błyszcząca w dni suche i śliska w dni wilgotne
owocnik – kolor: żółtobrązowy, oliwkowy, ochrowobrązowy, czerwonobrązowy
owocnik – średnica: 5 – 20 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki cienkie, gęste, pofałdowane (młode owocniki)
hymenofor – nasada: blaszki wyraźnie schodzące na trzon
hymenofor – kolor: żółtawy lub rdzawy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od twardego (młode owocniki) do miękkiego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: żółty, żółtawobiały lub bladoochrowy
miąższ – zapach: niewyraźny, kwaskowato-owocowy
miąższ – smak: lekko kwaśny
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, gruby, pełny, czasami zwężony w dolnej części
trzon – powierzchnia: naga
trzon – kolor: kolor kapelusza lub tylko nieco jaśniejszy
trzon – średnica: 1 – 3 cm
trzon – wysokość: 3 – 7 cm
pierścień: brak
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: brak
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, rdzawobrązowieje, brązowieje (miąższ, blaszki oraz trzon)
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: powierzchnia owocnika śliska w dni deszczowe
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba, drewno(rzadko)
sposób odżywiania: Ø
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane, parki, torfowiska, zarośla, miejsca wilgotne
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie (najczęściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: ochrowobrązowawy
zarodniki – wymiary: 8 – 18 × 4,5 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy, żółtobrązowy
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: muksaryna – toksyna zaburzająca pracę układu nerwowego i powoduje tzw. objawy muskarynowe: poty, ślinotok, łzawienie, zwężenie źrenic, zwolnienie akcji serca i zaburzenia oddychania. Objawy zatrucia muskaryną pojawiają się niedługo po spożyciu grzyba (do 2-3 godzin), inwolutyna – toksyna prowadząca do krótkotrwałych dolegliwości żołądkowych, takich jak ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka. Następnie przyczynia się do rozwoju zespołu hemolitycznego, czyli rozpadu czerwonych ciałek krwi i ostrej niewydolności nerek. Ponadto inwolutyna atakuje także wątrobę
pozostałe: Ø
ciekawostki
Przez całe dziesięciolecia Krowiak podwinięty był uznawany za jadalny i chętnie zbierany. U osób u których nastąpiły dolegliwości żołądkowe doszukiwano się innych przyczyn a nie zatrucie tym grzybem.
Julius Schäffer – niemiecki mykolog, śmiertelnie zatruł się posiłkiem przygotowanym właśnie z Krowiaka podwiniętego.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Napar z owocników tego grzyba (jako płukanka) stosuje się w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła a okłady ze zmiażdżonych okazów stosuje się w trudno gojących się ranach, owrzodzeniach, grzybicach i łuszczycy.
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Kilkukrotne spożycie Krowiaka podwiniętego nawet na przestrzeni kilku czy kilkunastu lat, prowadzi do śmierci (toksyny kumulują się w organizmie i dają o sobie znać gdy ich ilość przekroczy wartość krytyczną).
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Krowiak olszowy
cechy odróżniające: łuskowaty kapelusz, występuje tylko pod olchami

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.