Kruchaweczka namakająca
kategoria:grzyb | rodzina: kruchaweczkowate |
nazwa polska: Kruchaweczka namakająca inne nazwy polskie: Kruchaweczka wilgotna, Maślanka wodolubna nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Psathyrella piluliformis synonimy łacińskie: Agaricus hydrophilus (1791), Agaricus piluliformis (1783), Drosophila appendiculata (1953), Drosophila hydrophila (1886), Drosophila piluliformis (1886), Drosophila subpapillata (1953), Hypholoma hydrophila (1872), Hypholoma piluliforme (1878), Hypholoma subpapillatum (1879), Psathyrella hydrophila (1937), Psathyrella subpapillata (1955), Psathyrella subpapillata (1982) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1791 r. aktualna klasyfikacja: Peter Darbishire Orton, 1969 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i w Europie, oraz w Japonii i na Tajwanie |
sezon:grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do rozpostartego, płaskiego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: naga, sucha, białawe i delikatne resztki osłony (młode owocniki), niekiedy zwisające z brzegów kapelusza [1] owocnik – kolor: od ochrowo-beżowego (w stanie suchym) do czerwonobrązowego lub ciemnobrązowego (w stanie wilgotnym) [1] owocnik – średnica: 2 – 5(max 7) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ:blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od jasnobeżowego (młode owocniki) do brązowo-czarnego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: bardzo kruchy miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: niewyraźny, bezwonny miąższ – smak: niewyraźny, łagodny, niekiedy nieco gorzkawa trzon – występowanie: tak trzon – typ:centryczny trzon – kształt: pusty, bardzo łamliwy, niekiedy nieco falisty, nierówny trzon – powierzchnia: naga, niekiedy z białawymi włókienkami, jedwabista, górą lekko oprószony trzon – kolor: biały, brudnobiały trzon – średnica: 4 – 8 mm trzon – wysokość: 3 – 8 cm osłona – typ:Ø osłona – kształt: częściowa zasnówka, pajęczynowata, ciemna opaska przy brzegu kapelusza osłona – pozostałość: białawe włókienka na powierzchni trzonu pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: Ø podłoże: drewno (pniaki, leżące na ziemi pnie, gałęzie, najczęściej martwe drewno drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych) terytorium: lasy liściaste, parki, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Buk, Grab, Dąb gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ:w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: gromada, kępka |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: owalne lub elipsoidalne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 4,5 – 6,5 × 3 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: czarnobrązowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: tak, w stanie wilgotnym ma barwę czerwonobrązową lub ciemnobrązową, w stanie suchym ochrowo-beżową, w stanie wilgotnym brzegi kapelusza drobno prążkowane [1] wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Kruchaweczka namakająca |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek trudny w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– do zup i sosów |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Łuskwiak zmienny |
cechy odróżniające: dwubarwny kapelusz o podobnych odcieniach, różni się brązowym trzonem z pierścieniem, jadalny |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kruchaweczka_namakaj%C4%85ca
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0